Британські міністри таємно намагаються переконати союзників дозволити Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow – The Times

Союзники не хочуть давати дозволи на використання Storm Shadow по РФ
Фото: wikipedia.org

У Великобританії міністри за лаштунками намагаються переконати союзників дозволити українській армії бити по Росії крилатими ракетами Storm Shadow. Про це 14 серпня пише The Times.

Зазначають, що західні уряди досі неохоче дозволяли Україні використовувати далекобійну зброю, яка теоретично могла б уразити російські міста й села, через ризик ескалації.

Дальність дії Storm Shadow становить приблизно 155 миль (250 км), що втричі більше від дальності ракет, які Україна використовувала досі, йдеться в публікації. Джон Форман, колишній британський військовий аташе в Москві, сказав, що тактична зброя з меншою дальністю менше нервувала росіян, ніж Storm Shadow. "Ракети великої дальності викликають у російської, а до цього й у радянської [влади], страх перед обезголовлювальними [для країни] ударами по керівництву й основних об'єктах", – сказав він.

Тому, за його словами, союзники охоче дають бронетехніку, кулемети і протитанкову зброю, але не дозвіл на використання Storm Shadow.

Водночас міністерство оборони Великобританії вважає, що Україна може вільно використовувати будь-яку іншу надану британську зброю на російській території, пише The Times.

Контекст:

Далекобійна авіаційна ракета класу "повітря – земля" Storm Shadow / SCALP EG – це спільна розробка Франції й Великобританії. Вона призначена для знищення укріплених наземних стаціонарних цілей. Ракета може проривати оборону потужних систем ППО, має бойову частину 450 кг і здатна летіти більше ніж на 560 км.

2 травня глава МЗС Великобританії Девід Кемерон заявляв, що Україна може використовувати британську зброю для ударів по російській території.

Однак Зеленський в опублікованому 31 травня інтерв'ю The Guardian заявив, що Великобританія не дала на це "100% дозволу". За його словами, Київ "двічі порушував це питання", але так і не дістав підтвердження від Кемерона. Зеленський припустив, що рішення Великобританії й інших партнерів залежить від консенсусу, причому вирішальне значення має позиція США.

Новий прем'єр-міністр Великобританії Кір Стармер розповів журналістам дорогою на саміт НАТО у Вашингтоні 9 липня, що Україна сама має вирішувати, як вона використовуватиме ракети, котрі надала їй Великобританія. Водночас газета The Telegraph зазначила, що політика країни "не змінилася" і, незважаючи на заяви Стармера, Лондон не дозволяє Україні бити ракетами Storm Shadow по РФ. Британські чиновники побоюються, що такий крок призведе до ескалації війни й може залучити Великобританію в конфлікт із Росією.