Прессекретарку Навального затримали у спецприймальнику у справі про порушення карантину

Ярмиш заарештували за заклики брати участь в акції протесту на підтримку Навального
Фото: kira_yarmysh / Instagram
Прессекретарку російського опозиціонера Олексія Навального Кіру Ярмиш затримали у спецприймальнику, її підозрюють у порушенні санітарно-епідеміологічних правил.

Прессекретарку російського опозиціонера Олексія Навального Кіру Ярмиш, у якої сьогодні закінчуються дев'ять діб арешту, затримали за статтею про порушення санітарно-епідеміологічних правил. Про це у Twitter повідомила її адвокатка Вероніка Полякова ввечері 30 січня.

Савелівський суд Москви 22 січня взяв Ярмиш під арешт через заклики брати участь в акції протесту на підтримку Навального 23 січня.

Матеріали "санітарної справи" передали із МВС до Слідчого комітету РФ.

У коментарі "Медиазоне" захисниця сказала, що арешт Ярмиш закінчився сьогодні о 23.00. За пів години до цього її затримали просто у спецприймальнику як підозрювану за ч. 1 ст. 236 Кримінального кодексу України (порушення санітарно-епідеміологічних правил).

Раніше підозрюваними у цій справі стали учасниця групи Pussy Riot Марія Альохіна, продюсерка "Навальный LIVE" Любов Соболь, глава московського штабу Навального Олег Степанов, глава "Альянсу лікарів" Анастасія Васильєва та брат Навального Олег Навальний. Їх усіх Тверський суд Москви взяв під домашній арешт.

23 січня по всій Росії відбулися акції протесту на підтримку російського опозиціонера Олексія Навального. У штабі політика заявили, що в мітингах по всій країні брало участь 250–300 тис. осіб. Затримали, за даними правозахисників, понад 3,6 тис. осіб у 125 містах, зокрема майже 200 неповнолітніх.

Акції відбулися після того, як 17 січня 2021 року Навальний повернувся в Росію, де його одразу затримали у справі "Ів Роше". Ще у 2014 році в межах цієї справи опозиціонер дістав 3,5 року умовно і до 29 грудня 2020-го перебував на випробувальному строку. Він мав не рідше ніж двічі на місяць приходити на реєстрацію в органи Федеральної служби виконання покарань, проте із серпня до січня перебував у Німеччині. Тепер умовний строк йому можуть замінити на реальний.

Команда Навального анонсувала на 31 січня нові акції протесту.