Президент Ізраїлю заявив, що Іран причетний до атаки ХАМАС на країну

Герцог закликав ООН засудити дії ХАМАС, його союзників і прибічників в Ірані
Фото: EPA

Президент Ізраїлю Іцхак Герцог вважає, що терористи ХАМАС, які вранці 7 жовтня атакували країну, мають покровителів в Ірані. Про це він написав у соцмережі X (Twitter).

"Сьогодні ми побачили справжнє обличчя ХАМАС – терористичної армії, головною метою якої є холоднокровне вбивство невинних чоловіків, жінок і дітей. За підтримки й керівництва своїх довірених командирів в Ірані вони здійснили неспровокований мерзотний напад на єврейську державу в єврейський святий день", – ідеться в дописі Герцога.

Він також закликав інші країни засудити дії ХАМАС, його союзників і прибічників в Ірані.

"Настав час твердо стояти разом з Ізраїлем у його справедливій ​​і моральній боротьбі перед огидним ворогом", – наголосив президент Ізраїлю.

Контекст:

Південні та центральні райони Ізраїлю зазнали масованого ракетного обстрілу з боку сектору Гази вранці 7 жовтня. Лідер військового крила ХАМАС Мохаммед Дейф оголосив про початок операції "Буря Аль-Акси". ЦАХАЛ повідомив про проникнення палестинських бойовиків із Гази на територію Ізраїлю через кілька пропускних пунктів, а також із моря та повітря.

Ізраїль у відповідь оголосив про початок контртерористичної операції в секторі Гази під назвою "Залізні мечі". Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у зверненні до громадян сказав, що країна перебуває "у стані війни" і переможе.

Міністр національної безпеки Ізраїлю Ітамар Бен-Гвір оголосив про введення у країні надзвичайного стану.

Увечері 7 жовтня ХАМАС укотре обстріляв Ізраїль ракетами. Кількість загиблих за день сягнула 150 людей, понад 1100 осіб постраждали.