Президент Казахстану після масових протестів відправив уряд у відставку

Токаєв доручив членам уряду продовжувати виконання своїх обов'язків до затвердження нового складу уряду

Фото: akorda.kz

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв ухвалив відставку уряду. Відповідний указ від 5 січня опубліковано на сайті президента Казахстану.

Тимчасовим виконувачем обов'язків прем'єр-міністра Казахстану став Аліхан Смаїлов, який раніше був першим заступником прем'єра.

Токаєв доручив членам уряду продовжувати виконання своїх обов'язків до затвердження нового складу уряду.

Також президент Казахстану звільнив держсекретаря Кримбека Кушербаєва. Його посаду обійняв Ерлан Карін – помічник президента Казахстану з політичних питань.

Під звільнення потрапив і заступник глави адміністрації президента Казахстану Мурат Нуртлеу, ідеться у відповідному указі.

Контекст:

Мітинги в Казахстані розпочалися 2 січня, коли сотні жителів Жанаозена, нафтового міста в Мангістауській області, вийшли до будівлі акімату з протестом проти підвищення цін на газ. Протестувальники вимагали знизити ціни на скраплений газ до 50 тенге (3,12 грн) за літр. 31 грудня 2021 року вартість газу в місті становила 100 тенге (6,23 грн), із 1 січня зросла до 120 тенге (7,48 грн).

Надалі протести розпочалися і в інших містах – Уральську, Атирау, Актобе, Алмати та Нур-Султані. Станом на 4 січня загальна чисельність протестувальників сягнула приблизно 10 тис. осіб.

4 січня протести переросли в заворушення і сутички мітингувальників із правоохоронцями. В Алмати силовики почали застосовувати світлошумові гранати. На тлі протестів у країні почалися проблеми з доступом до деяких порталів новин та соцмереж. Унаслідок цього постраждала приблизно сотня правоохоронців, 200 людей затримали.

Президент Казахстану Касим-Жомарт Токаєв 4 січня підписав укази про введення надзвичайного стану в Мангістауській області та Алмати.