Прототип корабля SpaceX для міжпланетних подорожей вибухнув під час випробувального польоту

Прототип Starship вибухнув
Скріншот: SpaceX / YouTube
Прототип космічного корабля Starship компанії SpaceX успішно стартував зі злітного майданчика в окрузі Кемерон, штат Техас, і пробув кілька хвилин у повітрі, де виконав маневр із переворотом у повітрі перед приземленням.

Американська компанія SpaceX 2 лютого провела випробування прототипу космічного корабля Starship під номером SN9. Трансляцію вели на каналі SpaceX у YouTube.

Прототип успішно стартував зі злітного майданчика в окрузі Кемерон, штат Техас, і пробув кілька хвилин у повітрі, де виконав маневр із переворотом у повітрі перед приземленням. Однак вибухнув, сідаючи на платформу.

"Під час маневру з переворотом під час приземлення один із двигунів Raptor не увімкнувся повторно, і SN9 приземлився на високій швидкості й зазнав RUD [аварії]. Ці випробувальні польоти спрямовано на поліпшення нашого розуміння і розроблення повністю багаторазової транспортної системи, призначеної для перевезення екіпажу та вантажів у тривалих міжпланетних польотах і допомоги людству в поверненні на Місяць, а також на Марс і за його межі", – ідеться в релізі на сайті компанії.

Відео: SpaceX / YouTube

Це не перший вибух прототипу зорельота нового покоління Starship, схожа ситуація сталася під час випробувань 10 грудня 2020 року. 29 травня четвертий прототип зазнав катастрофи на тестах. Раніше прототипи вибухали на полігоні в листопаді 2019-го, лютому, квітні та травні 2020 року.

Запуск Starship із вантажем на Марс попередньо заплановано на 2022 рік. Улітку 2016-го Маск заявляв, що має намір запустити пілотований корабель на Марс 2024 року.

У червні 2020 року творець SpaceX називав Starship пріоритетом компанії.