Пугачов: Путін – фаталіст. Якщо ви думаєте, що він не спить ночами, засідає у штабі й малює стрілки на мапі, – це неправда. Він думає: "Якось воно все владнається"

Пугачов: У певному сенсі Путін розуміє, що провал в Україні вже настав. Але він думає: "У крайньому випадку говоритимемо: "Якщо не врятуєте мене, кинемо ядрену бомбу"
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
Президент РФ Володимир Путін усвідомлює, що ситуація в Україні розвивається не за його планом, але він за натурою фаталіст і, найімовірніше, готовий прийняти будь-який фінал війни. Таку думку в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону висловив колишній російський банкір, який живе у Франції, колишній друг Путіна Сергій Пугачов.

На думку бізнесмена, Путін зараз гадає, як вийти "із цієї стрімкої ситуації".

"Але він узагалі фаталіст насправді. І якщо ви думаєте, що Путін просто такий, розпалений, не спить ночами й засідає у штабі, малює стрілки на мапі, – це неправда. Він як жив, так і живе. Його якість життя не погіршала. Я не думаю навіть, що якоїсь нервозності побільшало", – припустив Пугачов.

Він згадав губернаторські вибори у Санкт-Петербурзі 1996 року, на них балотувався Анатолій Собчак, а Путін входив до штабу політика. У підсумку Собчак програв, а губернатором став Володимир Яковлєв.

"Я чудово пам'ятаю розповіді очевидців, я сам очевидцем не був. Але це дуже важлива історія – провал виборів Собчака. Путін був по суті начальником штабу, він відповідав за вибори. Але він нічого не робив. Узагалі нічого не робив. Багато людей, які зараз поряд із Путіним, мені говорили: "Ми думали, що він просто ворог. Його підкупили, щоб знести Собчака. І що він домовився з Яковлєвим, що як Яковлєв стане мером (із 1996 року офіційно посада голови Санкт-Петербурга має назву "губернатор", а не "мер""ГОРДОН"), він до себе передусім забере Путіна. Тому що він не робив нічого". А я з ним також обговорював ці теми. Він каже: "А що там робити? Там робити-то нічого було". Тобто типу "ну, усе йшло і йшло", – розповів бізнесмен.

Пугачов підкреслив: Путін як фаталіст не робить жодних дій, щоб змінити ситуацію.

"Це дуже важливо. Це не змінюється. Тим паче в 70 років. Ви що, думаєте, він зараз підбадьорився й вирішив перекроїти самого себе? Ні, звичайно. Він думає: "Ну, якось воно все владнаєтья", – сказав бізнесмен.

Він вважає, що Путін, звичайно, боїться провалу в Україні і, можливо, навіть розуміє, що він неминучий.

"Але провал уже настав. Він це в якомусь сенсі розуміє. Він, звичайно, дивний персонаж, але не ідіот. Такі речі він розуміє. Звичайно, можна говорити щодня, що "все йде за планом"... Але просто триденна війна за шість місяців іде "за планом", власне, за його планом – триденним... І питання: чого він боїться?.. Ну, от він думає: "Добре. У крайньому випадку дійдемо до крайньої точки. Будемо говорити щось на кшталт: "Якщо не врятуєте мене, ядрену бомбу кинемо". І схоже на це. Будь-які такі вигадки... Але, у принципі, якщо воно піде все зовсім погано, він і не проти", – переконаний Пугачов.

Гордон перепитав, чи правильно він зрозумів, що якщо Росія програє війну з Україною, "Путін буде задоволений"?

"Ну, не задоволений... Але він якось ставиться до цього... Хто такі фаталісти? "Так, ну, отак [сталося]", – сказав бізнесмен. – Він така людина. Ви розумієте, я мільйон разів стикався з такими речами. Звісно, у мікромасштабах порівняно з війною. Але я йому казав: "Слухай, ось дивись: те, те й те. Ось результат, ти ж розумієш?" Він каже: "Ну, і хрін із ним. Ну, важливо. А що робити?" Я говорю: "Ну як "що"? Ось, ось, ось". А він каже: "А хто це робитиме? Ніхто нічого й робити не хоче. Ніхто нічого робити не буде". Я говорю: "Для цього ти і є. Збери, скажи, доручи". Він каже: "Ти ж сам розумієш: ніхто нічого робити не буде", – згадав бізнесмен.

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

24 лютого Путін оголосив про вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації". Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Але бліцкриг провалився. Сьогодні триває 198-й день війни. Російські окупанти контролюють приблизно 20% території України.

Українська влада неодноразово заявляла, що налаштована на перемогу у війні й деокупацію всіх захоплених Росією з 2014 року українських територій.

У те, що Україна здобуде перемогу у війні, вірить 91,5% українців, свідчать дані проведеного в серпні Фондом "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та соціологічною службою Центру Разумкова опитування. У перемогу України не вірить 4,1% респондентів.