Путін і Лукашенко увійшли в новий список "ворогів вільної преси" від "Репортерів без кордонів"

Лукашенка (зліва) і Путіна (праворуч) називають "ворогами свободи преси" уже 20 років поспіль
Фото: EPA

Організація "Репортери без кордонів" (RSF) опублікувала новий список "ворогів свободи преси". До переліку увійшли президент Росії Володимир Путін і Олександр Лукашенко, який вважає себе президентом Білорусі, повідомляють на сайті організації.

Загалом у списку 37 глав держав і урядів. Путін і Лукашенко регулярно стають учасниками цього списку вже протягом приблизно 20 років.

Цьогоріч Лукашенко опинився у списку серед іншого через затримання опозиційного журналіста Романа Протасевича, тиск на портал TUT.BY, а також через численні випадки затримання і тортур журналістів, які висвітлюють протести через торішні президентські вибори.

Занесення Путіна у список RFS пов'язане із законом про іноземних агентів, під який цьогоріч потрапило популярне видання "Медуза". Також "Репортери без кордонів" зазначають, що дружні до Путіна бізнесмени регулярно викуповують незалежні медіа. Окрім того, останнім часом десятки журналістів у РФ зазнали насильницьких арештів і довільних затримань під час висвітлення акцій протесту на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Новачком у списку став спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед ібн Салман. Він потрапив до переліку, зокрема, через вбивства журналіста Джамаля Хашоггі. Він неодноразово критикував владу Саудівської Аравії, зокрема кронпринца Саудівської Аравії Мухаммеда ібн Салмана.

Також у цьому списку як "ворог преси" уперше фігурує президент Бразилії Жаїр Болсонару. "Репортери без кордонів" кажуть, що його "войовнича і брудна риторика" проти ЗМІ з початку пандемії "посилилася в 10 разів".

До переліку вперше потрапив прем'єр-міністр однієї з країн Євросоюзу – глава уряду Угорщини Віктор Орбан. Журналісти називають його прихильником "неліберальної демократії", який зі повернення у владу 2010 року неодноразово підривав плюралізм і незалежність ЗМІ.

З повним списком "ворогів свободи преси" можна ознайомитися тут. До нього увійшли переважно лідери країн третього світу – президенти Єгипту, Ірану, Сирії, Нікарагуа, Уганди та інших. Також свою позицію у списку продовжує утримувати президент Чечні Рамзан Кадиров.