Путін порівняв себе з Петром I і заявив про "повернення" земель

Путін заявив, що з часів Петра I "майже нічого не змінилося", і на його частку "теж випало повертати і зміцнювати"
Фото: EPA
Президент РФ Володимир Путін заявив, що основу російських цінностей становить "повернення та зміцнення", і порівняв себе з Петром I. Про це він говорив після відвідання виставки "Петро I. Народження імперії" в Москві 9 червня 2022 року, відео та стенограму промови опублікував Кремль.

Російський президент вважає, що, "щоб претендувати на якесь лідерство", країна має забезпечити свій суверенітет. Якщо ж країна не може ухвалювати суверенних рішень, це, на думку Путіна, "певною мірою колонія".

"Завжди Росія залишалася, була на вістрі подій, що відбуваються. Так, були епохи в історії нашої країни, коли доводилося відступати, але тільки для того, щоб, зібравшись із силами, іти вперед, зосередитися і йти вперед", сказав Путін.

На його думку, із часів Петра I "майже нічого не змінилося".

"От Петро I Північну війну 21 рік вів. Здавалося б, воював зі Швецією, щось відкидав... Нічого він не відкидав, він повертав!" – сказав Путін.

Він зазначив, що територію, на якій засновано Санкт-Петербург, усі країни Європи "визнавали за Швецією".

"А там споконвіку поряд із фінсько-угорськими народами жили слов'яни, до того ж ця територія була під контролем російської держави. Те саме і в західному напрямку, це стосується Нарви, його перших походів. Чого поліз туди? Повертав. І зміцнював – ось що робив. Судячи з усього, на нашу долю теж випало повертати і зміцнювати. І якщо ми відштовхуватимемося від того, що ось ці базові цінності становлять основу нашого існування, ми, безумовно, досягнемо успіху у вирішенні завдань, які перед нами стоять", – заявив Путін.

Контекст:

2014 року Росія окупувала український півострів Крим і розпочала збройну агресію на сході України. 24 лютого 2022 року Путін оголосив про повномасштабне вторгнення в Україну під виглядом "демілітаризації" та "денацифікації" України. Водночас він заявив, що до його планів "не входить окупація українських територій".

Спочатку, за даними СБУ, Путін розраховував захопити Україну за кілька днів. Один із полонених, свідчення якого опублікувало відомство, розповів, що російським військовослужбовцям видали провізію із запасом на три доби. Бліцкриг провалився. Проте Росія не відмовляється від намірів змінити владу в Україні, повідомляли в Генштабі ЗСУ 11 травня.

Із 24 лютого РФ окупувала частину Херсонської, Миколаївської, Запорізької, Харківської областей, просунулася до Донецької та Луганської. Росія також тимчасово контролювала частини Київської, Сумської та Чернігівської областей, але на початку квітня їх звільнили від окупантів. 2 червня президент Володимир Зеленський повідомив, що окуповано приблизно 20% території країни.

Росія готується до проведення "референдумів" на тимчасово окупованих територіях України і збирається інтегрувати їх до свого складу, зазначили 9 червня в Міноборони України.

За інформацією джерел "Медузи" у Кремлі, у РФ планують об'єднати тимчасово окуповані території Донецької, Луганської, Херсонської та Запорізької областей в один федеральний округ у складі Росії.