"Путін постійно розширює арсенал". Глава МЗС Німеччини виступила за розміщення в країні ракет дальнього радіуса дії

Бербок пояснила, навіщо розміщувати в Німеччині американські ракети
Фото: EPA

Глава МЗС Німеччини Анналена Бербок підтримала розміщення ракет дальнього радіуса дії в Німеччині. Про це вона сказала в інтерв'ю виданню Funke Media Group, яке опублікувало WAZ 21 липня.

Бербок наголосила, що нелегітимний президент країни-агресора Росії Володимир Путін "постійно розширює арсенал, яким він загрожує свободі в Європі".

Політикиня заявила, що Німеччині необхідно захистити від цього себе і балтійських партнерів, зокрема за рахунок посилення стримування й додаткових засобів протидії. Не зробити цього, на її думку, "було б не лише безвідповідально, а й наївно перед холодним і розважливим Кремлем".

Міністерка зазначила, що Путін порушив договори щодо роззброєння і спільну європейську мирну архітектуру багато років тому. На її думку, РФ хоче налякати Європу, піддати тиску і розділити її.

За словами Бербок, Німеччина хоче інших відносин із Росією, але путінська Росія "зараз є найбільшою загрозою безпеці для нас і нашого світу в Європі".

Контекст:

10 липня сайт Білого дому опублікував спільну заяву з Німеччиною про те, що США мають намір із 2026 року розміщувати в Європі ракети великої дальності. Зокрема, у Німеччині базуватимуться ракети Tomahawk.

Tomahawk – крилаті ракети великого радіуса, залежно від модифікації, дальність польоту може сягати 2,5 тис. км.