Путін про ймовірність відімкнення РФ від світового інтернету: Теоретично це можливо, і треба бути до цього готовими

Путін про ймовірне відімкнення РФ від інтернету: Я думаю, що це нашим партнерам завдасть колосальних збитків
Фото: EPA

РФ "не збирається сама себе відмикати" від світового інтернету, підкреслив президент РФ Володимир Путін.

Президент Володимир Путін допускає ймовірність відімкнення Росії від світового інтернету. Про це він сказав 20 лютого під час спілкування з російськими інформагентствами та друкованими ЗМІ, повідомила прес-служба Кремля.

Журналіст запитав, чи існує загроза відімкнення Росії від світового інтернету.

"Ви знаєте, я ж не можу за наших партнерів говорити, що в них там на думці. Я думаю, що це їм самим завдасть колосальних збитків, шкоди. Я вже не кажу економічно, але й політично. Але не тільки. І з погляду інтересів їхніх спецслужб. Вони ж там сидять, це ж їхній винахід. І все слухають, бачать і читають, що ви кажете, і накопичують оборонну інформацію. А так не будуть. Я думаю, що вони сто разів подумають, перш ніж це зробити. Але теоретично все можливо. Тому ми, звісно, маємо створювати такі сегменти, які ні від кого не залежать. Це абсолютно очевидно. І технологічно, звісно, це можна зробити", - сказав Путін.

Водночас він заявив, що РФ "не збирається сама себе відмикати"

"Але якщо вони додумаються до цього, повторюю, збитки для них будуть дуже великі, якщо не сказати колосальні. За всіма напрямами: і за лінією спецслужб, і за лінією економіки, і політики. Але треба зважати, що теоретично це можливо, і бути до цього готовими, готуватися, у будь-якому разі. Ну і, взагалі, чим більше суверенітету в нас, зокрема в цифровій сфері, тим краще. А це дуже важлива сфера", – заявив російський президент.

14 грудня 2018 року в Державну думу РФ внесли проект закону, який передбачає роботу російського сегменту інтернету без підключення до всесвітньої мережі, в автономному режимі.

12 лютого 2019 року Державна дума Росії ухвалила в першому читанні законопроект про створення російського суверенного інтернету. Один з авторів проекту, сенатор Сергій Клішас заявляв, що уряд заклав на його реалізацію понад 20 млрд руб. (приблизно $305 млн). Рахункова палата Росії дала негативний відгук законопроекту, заявляючи, що він може зумовити зростання цін на товари і послуги на російському ринку.