Путін: Росія або буде суверенною, або її взагалі не буде

Путін: Наші партнери ось цими санкціями прагнуть лише одного – стримати розвиток
Фото: ЕРА

Президент Росії Володимир Путін заявив, що сподівається на нормалізацію відносин зі США.

Росія може бути тільки суверенною державою, заявив президент РФ Володимир Путін в інтерв'ю Медіа-корпорації Китаю, опублікованому 6 червня на сайті Кремля.

Відповідаючи на запитання, яким може бути розвиток російсько-американських відносин і відносин Росії з країнами Заходу в контексті запроваджених проти РФ санкцій, Путін сказав: "Я сподіваюся на гарні, позитивні відносини".

"Але наявність якихось обмежень і санкцій нас не дивує, нас це не лякає і ніколи не змусить нас відмовитися від самостійного, суверенного шляху розвитку. Я ґрунтуюсь на тому, що Росія або буде суверенною, або її взагалі не буде. І, звичайно, російський народ завжди вибере перше. Я думаю, так само, як і китайський народ. Жодного іншого шляху у нас немає. Але ми розуміємо, що наші партнери ось цими обмеженнями і санкціями прагнуть лише одного – стримати розвиток. Я аніскільки не сумніваюся, що це замах, як кажуть юристи, з непридатними засобами, і нічого з цього не вийде. Від цієї політики втрачають насамперед ті, хто її ініціює", – продовжив президент Росії.

Він також висловив думку, що "все-таки здоровий глузд переможе" і "всі незаконні обмеження, шкідливі для розвитку світової економіки, поступово зніматимуть".

"До речі, ті, хто... пішов на поводу у Сполучених Штатів, вони самі починають страждати від того, що Сполучені Штати починають застосовувати і стосовно цих країн. Усе це разом поступово, я кажу це не для того, щоб порадіти й поіронізувати, але це все свідчить про те, що ці кошти не можуть бути універсальними і рано чи пізно стане очевидним, що їх застосування шкодить усім, зокрема ініціаторам цих ініціатив. Урешті-решт сподіваюся, що так чи інакше у нас відносини нормалізуються", – додав Путін.

Сполучені Штати, Євросоюз та деякі інші країни запровадили економічні санкції  щодо Росії навесні 2014 року, після того як Росія анексувала український півострів Крим і почала воєнну агресію на сході України. Санкційні пакети кілька разів розширювали та посилювали. У лютому 2018 року Путін повідомив, що агресія РФ в Україні не є основною причиною введення антиросійських санкцій. За його словами, політика санкцій у міжнародних ділових відносинах – "це шлях тупиковий".

За оцінками Державного департаменту Сполучених Штатів, тільки оборонний сектор Росії зазнав збитків у розмірі більше ніж $3 млрд після ухваленого у США у 2017 році нового закону про санкції.

6 квітня США ввели санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній. Американське міністерство фінансів пояснило, що удалося до таких заходів у межах виконання закону "Про протидію супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який у серпні 2017 року схвалив президент США Дональд Трамп.

9 квітня на тлі падіння російського фондового ринку й ослаблення курсу рубля статки групи бізнесменів, які потрапили до санкційних списків, скоротилися майже на $12 млрд.

Після зустрічі з Путіним 5 червня канцлер Австрії Себастьян Курц заявив, що його країна підтримає європейські санкції проти Росії.