Путін сподівається на "відносно легку перемогу" у війні проти України в разі перемоги Трампа – WSJ

Аналітики вважають, що Путін готовий терпіти величезні втрати на фронті, допоки Трамп не стане президентом
Фото: EPA (архів)

Нелегітимний президент країни-агресора РФ Володимир Путін сподівається на "відносно легку перемогу" у війні проти України, якщо на майбутніх президентських виборах у США переможе кандидат від Республіканської партії Дональд Трамп. Про це 14 жовтня написала The Wall Street Journal.

Вересень став для російських окупантів найсмертоноснішим місяцем у війні, йдеться в матеріалі WSJ (раніше схожа оцінка була й у публікації Politico). За даними західної розвідки, втрати РФ становили 1200 убитими й пораненими на день. Однак, як написала газета, Росія досягає успіхів на фронті завдяки наземним атакам піхотних підрозділів, що складаються з ув'язнених. Вони зголошуються воювати за помилування й понад $2 тис. на місяць.

За словами підполковника армії США у відставці, професора у Військовому коледжі армії США Джона Нагла, Росія зазнає неприпустимих втрат як для країни, яка не є абсолютною автократією (на початку жовтня американський Інститут вивчення війни повідомив, що РФ за рік втратила в Покровському районі Донецької області стільки бронетехніки, що вистачило б на п'ять дивізій).

З огляду на обіцянки Трампа швидко завершити війну Нагл вважає, що "сподівання Путіна на відносно легку перемогу залежить від перемоги Трампа". До виборів у США, на його думку, РФ готова терпіти великі втрати на фронті, які "не мають жодного оперативного чи стратегічного сенсу".

Контекст:

Президентські вибори у США відбудуться 5 листопада. Республіканців на виборах представить експрезидент Трамп, демократів – чинна віцепрезидентка Камала Гарріс. Згідно з останніми соцопитуваннями, Гарріс дещо випереджає Трампа. Зокрема, як показало опитування Reuters/Ipsos, проведене 4–6 жовтня, кандидат від республіканців відстає від суперниці на три відсоткові пункти (43% проти 46%).

За даними Національної розвідки США, Іран, РФ і Китай продовжують спроби вплинути на американських виборців. Зокрема, Росія, як ідеться в доповіді, намагається підвищити шанси Трампа на перемогу й одночасно завдати шкоди кампанії Гарріс.