Путін заявив про "бездоганний" залповий запуск гіперзвукової ракети "Циркон"

Путін заявив, що успішні випробування ракети "Циркон" "істотний крок у підвищенні безпеки Росії, підвищенні її обороноздатності"
Фото: mil.ru (архів)
У Росії вранці 24 грудня провели залповий запуск нових гіперзвукових крилатих ракет "Циркон". Про це президент РФ Володимир Путін заявив на спільному засіданні Держради і ради з науки та освіти, повідомляють на сайті Кремля.

"Сьогодні вночі, точніше, під ранок проведено залповий запуск гіперзвукової системи "Циркон". Гіперзвукова система "Циркон" – це наша найновіша ракета, яка працює і  на морі, з морськими цілями, і з наземними цілями. Так, випробування проведено успішно, бездоганно, це велика подія у житті країни та суттєвий крок у підвищенні безпеки Росії та підвищенні її обороноздатності”, – заявив Путін.

Він попросив міністра промисловості і торгівлі Дениса Мантурова передати найкращі побажання та привітання колективам, які працювали над цим комплексом, та подякувати всім за результат.

Випробування провів Північний флот, уточнив "Інтерфакс".

Контекст:

Про створення ракети "Циркон" Путін повідомив 2019 року. Гіперзвукову протикорабельну крилату ракету "Циркон" розробляє російська військово-промислова корпорація "НПО машиностроения". За даними об'єднання, вона здатна розвинути швидкість приблизно дев'яти швидкостей звуку, або понад 10 тис. км/год. Як максимальну дальність польоту ракети заявлено 1 тис. км.

Міноборони РФ цього і минулого року повідомляло про успішні випробувальні запуски "Циркона" з фрегата "Адмірал Горшков". Після завершення циклу випробувань ракету мають узяти на озброєння – серійне постачання до збройних сил РФ заплановано на 2022 рік, повідомляв заступник міністра оборони РФ Олексій Криворучко.

У жовтні російські військові провели перший випробувальний запуск гіперзвукової ракети "Циркон" із підводного човна.

Колишній начальник головного штабу ВМФ Росії адмірал у відставці Віктор Кравченко заявляв "Інтерфаксу", що "захисту від "Циркону" ні в кого немає".