Путін заявив, що нинішня Росія схожа на Русь під ординським ярмом

Путін заявив, що РФ нібито захищає свої цінності, історію та культуру
Фото: EPA

Президент країни-агресора РФ Володимир Путін на зустрічі з членами Громадської палати РФ 3 листопада заявив, що російські князі кланялися ординським ханам і отримували ярлики на князювання, щоб протистояти Заходу, і багато в чому те саме відбувається зараз у Росії. Про це повідомляє The Moscow Times.

Як приклад Путін навів Олександра Невського, якого зарахували до лику святих за часів Івана Грозного, а у 2016 році Російська православна церква "призначила" його покровителем сухопутних військ.

"Він їздив в Орду, кланявся ординським ханам, отримував ярлик на князювання зокрема і насамперед для того, щоб ефективно протистояти нашестю Заходу. Чому? Тому що ординці поводилися нахабно, жорстоко, але вони не чіпали головного – нашої мови, традицій, культури, на що претендували західні завойовники", – заявив Путін. На його думку, саме за цей вибір Невського й шанують як святого.

Президент країни-агресора вважає, що те саме відбувається зараз. Росія нібито захищає "свої морально-етичні цінності, свою історію, свою культуру, свою мову", сказав Путін. Він заявив, що РФ нібито "допомагає робити те саме" на Донбасі.

Контекст:

Путін перебуває при владі в РФ із 2000 року. У 2018-му його обрали на четвертий президентський строк. У 2008–2012 роках Путін був главою уряду, на той час посаду президента обіймав Дмитро Медведєв.

У 2020 році в Росії ухвалили закон про обнулення президентських строків Путіна. Документ дає змогу Путіну залишатися на посаді глави держави до 2036 року.

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала широкомасштабне вторгнення в Україну з північного, східного та південного напрямків.