Путін зустрівся із Сі Цзіньпіном та обговорив Україну

Путін та Сі Цзіньпін зустрілися за великим столом
Фото: EPA
Президент Росії Володимир Путін уперше від початку вторгнення в Україну зустрівся із главою КНР Сі Цзіньпіном. Зустріч відбулася 15 вересня в Узбекистані, де відбувався саміт Шанхайської організації співробітництва. Про це  повідомило Bloomberg.

Агентство зазначає, що Москва бореться з найбільшими воєнними невдачами в Україні за останні кілька місяців. Путін сказав Сі Цзіньпіну, що розуміє занепокоєння Китаю темою України, і пообіцяв провести докладний брифінг. Глава РФ привітав "збалансовану позицію" Китаю щодо українського питання.

Також Путін обговорив із Сі Цзіньпіном ситуацію з Тайванем. Президент РФ розкритикував те, що він назвав "провокаціями США та їхніх сателітів у Тайванській протоці".

Контекст:

Путін та Сі Цзіньпін перед цьогорічним самітом зустрічалися на відкритті Олімпійських ігор у Пекіні 4 лютого 2022 року за три тижні до повномасштабного вторгнення РФ в Україну. Тоді лідери двох країн зробили спільну заяву, виступивши проти розширення НАТО і незалежності Тайваню.

4 липня ЗМІ повідомляли, що Сі Цзіньпін не прийняв запрошення Путіна приїхати до РФ. Нібито тоді китайський лідер відповів, що "найближчим часом відвідати Росію буде складно через заходи протидії COVID-19".