Путін звільнив Поклонську з Росспівробітництва

Поклонська заявила, що її звільнення пов'язане з переходом на іншу роботу
Фото: EPA

У Росії колишню "прокурорку" Криму Наталію Поклонську звільнили з посади заступника голови Росспівробітництва. Відповідний указ президента РФ Володимира Путіна опубліковано на російському порталі правової інформації.

Указ набув чинності з 13 червня. Звільнення сама Поклонська прокоментувала у Telegram.

"Президент Російської Федерації Володимир Путін підписав указ про моє звільнення з посади заступника керівника Росспівробітництва у зв'язку з моїм переходом на іншу роботу", – написала вона.

Про яку нову роботу йдеться, Поклонська не уточнила.

Як пише "Радио Свобода", Поклонська була серед тих, хто не підтримав війну в Україні, а вторгнення вона назвала "катастрофою". Також вона критикувала використання символа Z як символ військових дій в Україні.

Голова Росспівробітництва Євген Примаков, не називаючи Поклонську на ім'я, обіцяв "зробити висновки" після її заяви про букву Z.

Контекст:

У травні 2014 року, незабаром після окупації Криму Росією, Поклонську призначили "прокуроркою" півострова. На виборах, які відбулися восени 2016 року, її обрали до нижньої палати російського парламенту за списком "Единой России". У виборах до Держдуми 2021 року Поклонська не брала участі.

Генпрокуратура України (нині це Офіс генерального прокурора) 2014 року відкрила проти Поклонської кримінальне провадження за підозрою у державній зраді, у квітні 2016-го – за підозрою у причетності до заборони у Росії діяльності Меджлісу кримськотатарського народу.

13 жовтня 2021 року Путін призначив Поклонську амбасадоркою Росії в Кабо-Верде. Але вже 19 грудня Поклонська заявила, що не обійматиме посади, бо в неї "змінилися особисті обставини".

Путін 2 лютого підписав указ про звільнення Поклонської з посади амбасадорки в Кабо-Верде і того самого дня призначив її на посаду заступника керівника Росспівробітництва.