Рада Європи оновила чорний список країн-офшорів

До чорного списку країн-офшорів повернувся карибський острів Домініка
Фото: depositphotos.com
В оновленому чорному списку офшорів 12 юрисдикцій, ще дев'ять юрисдикцій узяли на себе зобов'язання реформувати податкову політику, ідеться в повідомленні на сайті Ради Європи.

Рада Європи оновила чорний список країн, які не бажають співпрацювати з Європейським союзом у сфері податкової звітності. Про це повідомляють у пресрелізі Ради Європи, опублікованому 22 лютого.

До чорного списку офшорів повернувся карибський острів Домініка. Водночас із нього виключили острівну державу Барбадос.

Загалом в оновленому списку 12 юрисдикцій. Окрім острова Домініка до нього потрапили: Американське Самоа, Ангілья, Фіджі, Гуам, Палау, Панама, Самоа, Тринідад і Тобаго, Американські Віргінські острови, Сейшельські острови і Вануату.

Окрім цього, дев'ять юрисдикцій узяли на себе зобов'язання реформувати свою податкову політику: Австралія, Барбадос, Ботсвана, Есватіні, Ямайка, Йорданія, Мальдіви, Таїланд і Туреччина.

5 грудня 2017 року, міністри фінансів країн ЄС схвалили чорний список офшорів, до якого увійшли 17 держав через низькі стандарти у галузі оподаткування. Ці країни мали позбавити доступу до фондів Євросоюзу. Ще 47 країн потрапили до "сірого списку", ці держави планували змінити свою податкову політику.

Це сталося після того, як 5 листопада того ж року низка світових ЗМІ опублікувала матеріали міжнародної юридичної компанії Appleby, які відомі під назвою Paradise Papers ("Архів райських островів").

Згідно з документами, найбагатші люди планети сховали в офшорах майже €7,9 трлн. Транснаціональні корпорації щорічно переводили у "податкові гавані" €600 млрд. У матеріалах фігурували назви таких компаній, як Nike, Apple, Uber, Facebook, Siemens, Allianz, Bayer і Deutsche Bank.

"Податковий рай" використовували більш ніж 120 політиків приблизно з 50 країн, а також бізнесмени, представники аристократичних прізвищ, спортсмени, артисти та шахраї.

ЄС через "податкові гавані" щорічно втрачав €60 млрд податків на прибуток підприємств.