Радник Трампа заявив, що відмова Лівії від ядерних розроблень може стати прикладом для Північної Кореї

Болтон: Лівійська ядерна програма була набагато меншою. Але це була угода, якої ми добилися
Фото: ЕРА

Радник президента США Дональда Трампа з національної безпеки Джон Болтон заявив, що досвід Лівії 2004 року можна буде використати для КНДР.

Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон уважає, що відмова Лівії від ядерних розроблень у 2004 році може бути прикладом для Північної Кореї. Про це він заявив в інтерв'ю телеканалу Fox News.

"Ми серйозно розглядаємо лівійську модель 2003 і 2004 років", – сказав він, відповідаючи на запитання, чи має Північна Корея повністю відмовитися від ядерної зброї і ракетної програми в обмін на скасування санкцій.

Болтон зазначив, що між КНДР і Лівією є різниця, оскільки лівійська ядерна програма була значно меншою за північнокорейську.

"Але реально це була угода, якої ми добилися... Ми хочемо на першій зустрічі перевірити, чи ухвалила Північна Корея стратегічне рішення", – підкреслив він.

Із 2006 року Північна Корея здійснила шість випробувань ядерної зброї і десятки запусків балістичних ракет.

27 квітня 2018 року пройшли переговори Кім Чен Ина і президента Південної Кореї Мун Чже Іна. Лідери двох країн оголосили про намір офіційно завершити Корейську війну. Вони підписали декларацію, яка передбачає спільну роботу КНДР і Південної Кореї над повною денуклеаризацією Корейського півострова. Лідери мають намір укласти мирний договір, який замінить перемир'я 1953 року. Формально Північна і Південна Кореї досі перебувають у стані війни.

Кім Чен Ин говорив, що з 21 квітня Північна Корея припиняє ядерні та ракетні випробування, і як підтвердження цього рішення буде закрито ядерний майданчик Пунгері.

Агентство Reuters повідомляло, що ядерний полігон Пунгері на півночі КНДР усе ще придатний для проведення випробувань і його може бути використано в найближчому майбутньому.

29 квітня представник адміністрації південнокорейського президента Юн Йон Чхан заявив, що КНДР запропонувала закрити свій полігон для випробувань ядерної зброї в травні 2018 року.