Ракета SpaceX Falcon 9 запустила корабель з екіпажем із чотирьох осіб на МКС

Запуск відбувся зі стартового комплексу в Космічному центрі Кеннеді NASA, штат Флорида
Фото: SpaceX / Twitter

Компанія SpaceX 21 травня запустила ракету Falcon 9 з кораблем Crew Dragon і екіпажем із чотирьох осіб на Міжнародну космічну станцію в межах місії AX-2. Про це повідомила пресслужба SpaceX.

Запуск відбувся 21 травня о 21.37 за місцевим часом (22 травня 00.37 за Києвом) зі стартового комплексу 39A (LC-39A) у Космічному центрі Кеннеді NASA (штат Флорида).

Після розділення ступенів перший ступінь Falcon 9 приземлився на станції космічних сил на мисі Канаверал.

Корабель Crew Dragon зістикувався з космічною станцією приблизно о 16.12 за Києвом, повідомили в SpaceX.

На кораблі перебувають четверо астронавтів – американці Пеггі Вітсон і Джон Шоффнер, а також астронавти із Саудівської Аравії Алі Алкарні та Раяна Барнаві.

Під час свого восьмиденного перебування в орбітальній лабораторії екіпаж проведе понад 20 наукових і технологічних експериментів у таких галузях, як фізіологія людини, фізичні науки та STEAM.

Ця місія є однією із серії, якими Axiom Space і NASA сподіваються і надалі стимулювати участь приватного сектору в космічних польотах, особливо на низькій навколоземній орбіті, де розташована космічна станція.

Контекст:

2 березня на МКС відправили корабель Crew Dragon, на борту якого були астронавти NASA Стівен Бовен (командир корабля) і Вуді Гобург, астронавт із ОАЕ Султан аль-Неяді, а також російський космонавт Андрій Федяєв.

Також на МКС перебувають американський астронавт Френк Рубіо й російські космонавти Сергій Прокоп'єв і Дмитро Петелін, які прибули у вересні 2022 року на борту російського космічного корабля "Союз МС-22". Спочатку планували, що їхня місія завершиться у березні 2023 року, але через витік охолоджувальної рідини на кораблі "Союз МС-22" було ухвалено рішення відрядити по них корабель "Союз МС-23". Повернення Рубіо, Прокоп'єва й Петеліна наразі заплановано на "друге півріччя 2023 року", повідомляв "Роскосмос".