Редакцію "Дождя" позбавили акредитації при Путіні через висвітлення акцій на підтримку Навального

У Кремлі підтвердили, що позбавлення "Дождя" акредитації пов'язано з протестами на підтримку Навального
Фото: EPA (архів)
У Росії телеканал "Дождь" виключили з офіційного журналістського пулу президента у зв'язку з висвітленням мітингів на підтримку опозиційного політика Олексія Навального, заявив "Медузе" 13 червня прессекретар президента РФ Володимира Путіна Дмитро Пєсков.

"Так, на жаль, пов'язане. Канал у ті дні підтримував незаконні дії", – відповів Пєсков на запитання, чи пов'язане виключення "Дождя" з висвітленням протестних акцій.

"Медуза" зазначає, що кореспондент "Дождя" перестав брати участь у щоденних брифінгах Пєскова із 13 травня. Як уточнив головний редактор "Дождя" Тихон Дзядко, про те, що їхній кореспондент не працює в пулі, їх повідомили кілька тижнів тому. Телеканалу не пояснили причин такого рішення, сказав Дзядко "Новой газете".

Головний редактор радіостанції "Эхо Москвы" Олексій Венедиктов заявив, що рішення виключити телеканал "Дождь" із кремлівського пулу було неправильним і його потрібно переглянути. Заяву Венедиктова опубліковано на сайті "Эха Москвы".

За його словами, позбавлення каналу акредитації викликає "здивування й обурення".

"Здивування – бо акредитації можна позбавити лише з підстав, установлених ст. 48 закону про ЗМІ. І то не ціле видання, а конкретного журналіста. Обурення – тому що очевидна політична причина цього рішення", – написав Венедиктов.

Головред "Эха Москвы" підкреслив, що висвітлення подій – це не підтримка або засудження, а професійна відповідальність журналістів перед суспільством.

Контекст:

Протестні акції на підтримку Навального у РФ цього року відбувалися 23 січня, 31 січня, 2 лютого, а також 21 квітня. Перед квітневою акцією "Дождь" оголошував про перенесення концерту на честь свого дня народження, оскільки на цей самий день прибічники Навального запланували мітинг на його підтримку, а Путін – звернення до Федеральних зборів. "Нам здається, що саме тому ви залишаєтеся з "Дождем" – ми ніколи не віддамо перевагу святу перед важливими новинами", – ішлося в заяві каналу.

Навальний із серпня 2020 року проходив лікування і реабілітацію в Німеччині після отруєння бойовою речовиною класу "Новачок". Літак, яким він летів із Томська в Москву, екстрено сів в Омську 20 серпня через погіршення стану політика. Навальний спочатку перебував у лікарні в Омську, а 22 серпня його доправили до берлінської клініки "Шаріте". Політик був у комі 18 днів. Опозиціонер вважає замах на себе терористичним актом, організованим ФСБ за наказом Путіна.

Після повернення Навального в Росію його заарештували у справі "Ів Роше", в межах якої він раніше дістав умовний строк і мав реєструватися у слідчих, але не робив цього через лікування в Німеччині. Симоновський суд Москви 2 лютого замінив йому умовний строк на реальний у справі "Ів Роше". З урахуванням часу, проведеного під домашнім арештом, політик пробуде в колонії загального режиму два роки і 6,5 місяця.

Із лютого він перебуває в колонії у Владимирській області, у місті Покров. 31 березня Навальний оголосив голодування, під час якого втратив 8 кг, а всього з моменту приїзду в колонію – 15 кг. Він вимагав допустити до нього лікаря. За словами політика, у нього були гострі прогресні болі у спині і кінцівках. Пізніше адвокати повідомляли, що він втрачає чутливість не тільки ніг, а й рук.

19 квітня Навального перевели в стаціонар обласної лікарні для засуджених, розташованої на території виправної колонії №3 у Покрові.

23 квітня політик завершив голодування, незважаючи на те, що вимоги допустити до нього незалежного лікаря так і не було виконано. Навального повернули назад із тюремної лікарні в колонію, де він відбуває ув'язнення.