Режим Лукашенка визнав патріотичне гасло "Жыве Беларусь!" нацистським. Його активно використовували протестувальники

Постановою МВС Білорусі заборонено "кричати "Жыве Беларусь!" і відповідати "Жыве!" з підняттям правої руки з витягнутою долонею"

Фото: depositphotos.com

Міністерство внутрішніх справ Білорусі занесло до списку нацистської символіки й атрибутики гасло "Жыве Беларусь" і відповідь на нього "Жыве". Про це повідомило "Радыё Свабода".

У постанові йдеться про те, що цей вислів нібито був гаслом "30-ї дивізії Ваффен-СС, до якої входили переважно колишні бійці частин "Білоруської національної оборони", його застосовували під час антипартизанських операцій".

Тому заборонено "кричати "Жыве Беларусь!" і відповідати "Жыве!" з підняттям правої руки з витягнутою долонею".

Водночас незрозуміло, чи є це "нацистським" криком без підняття правої руки, і відповіддю є не "Жыве!", а "Жыве вечна!", що часто використовують.

Контекст:

На протестних акціях 2020 року в Білорусі сотні тисяч мітингувальників скандували патріотичні гасла, які давно стали традиційним привітанням у білоруських патріотичних колах. Серед них і "Жыве Беларусь".

Після протестів влада країни розпочала жорсткі репресії щодо мітингувальників та їхньої символіки. Наприклад, у січні 2021 року в Білорусі ввели великі штрафи за використання біло-червоних-білих прапорів, а мінська міліція повідомила, що вивішування прапорів цього забарвлення на вікнах, балконах і фасадах прирівнюють до проведення масового заходу – пікетування, і відповідно штрафуватимуть як непогоджену акцію. Цей прапор був державним прапором Білорусі в період із 1991-го до 1995 року, його масово використовували як опозиційну символіку.

Пізніше в генеральній прокуратурі Білорусі заявили, що готують пакет документів про визнання екстремістським біло-червоно-білого прапора.