"Режим має зупинити репресії". Боррель пригрозив Білорусі новими санкціями ЄС через затримання правозахисників

Порушення прав людини та фундаментальних свобод у Білорусі не будуть безкарними, зазначив Боррель
Фото: EPA
Європейський союз готовий розглянути нові санкції проти Білорусі через "нову хвилю репресій" у республіці – затримань правозахисників та обшуків у неурядових організаціях (НУО) країни. Про це йдеться в заяві верховного представника Євросоюзу із закордонних справ та політики безпеки Жозепа Борреля, опублікованій 15 липня на сторінці представництва ЄС у Білорусі у Facebook.

"Тяжкі порушення прав людини й фундаментальних свобод не будуть безкарними. ЄС готовий розглянути подальші обмежувальні заходи відповідно до свого поетапного підходу", – зазначив Боррель.

Він додав, що "ЄС буде, як і раніше, вживати будь-яких необхідних заходів, щоб підтримати народ Білорусі", і буде на боці "всіх правозахисників, незалежних голосів і всіх людей", яких пригноблюють у республіці.

"У середу [14 липня] режим у Білорусі зробив нову широкомасштабну атаку на незалежні голоси у країні... Ця нова хвиля репресій – ще один доказ того, що режим [самопроголошеного президента Білорусі Олександра] Лукашенка веде систематичну і сплановану кампанію, кінцева мета якої – змусити замовкнути всіх незгодних, які залишились, й усунути простір громадської участі в Білорусі", – ідеться в заяві.

У ЄС висунули вимогу "негайного звільнення затриманих правозахисників, а також інших політичних в'язнів, кількість яких постійно зростає і зараз перевищує 550".

"Режим має зупинити репресії і притягнути винуватих до відповідальності", – підкреслив Боррель.

Контекст:

"Весна" – неурядова правозахисна організація, з 1996 року займається допомогою затриманим на мітингах і їхнім сім'ям. 28 жовтня 2003 року за участь у спостереженні під час президентських виборів 2001 року її позбавили держреєстрації.

Після президентських виборів 2020 року організація активно висвітлює події, пов'язані з мітингами й репресіями проти їхніх учасників, веде списки політв'язнів.

У березні Слідчий комітет Білорусі завів кримінальну справу стосовно правозахисного центру за статтею про організацію й активну участь у групових діях, які грубо порушують громадський порядок, зазначає "Настоящее время". За версією слідства, "Весна" нібито здійснює фінансування й інше матеріальне забезпечення незаконних масових заходів.

14 липня до юристів центру "Весна" прийшли з обшуками. Крім "Весни", обшуки провели в офісах десятка білоруських громадських організацій по всій країні. Серед них правозахисний майданчик "Територія права", Центр правової трансформації Lawtrend, Білоруська асоціація журналістів, Центр економічних досліджень BEROC і багато інших.

Пізніше стало відомо про затримання керівника "Весни" Олеся Беляцького. Також затримано юриста центру Володимир Лабковича і його дружину, правозахисницю Євгенію Бабаєву, члена ради "Весни" Валентина Стефановича, журналіста і правозахисника Сергія Сися й інших.