Росія анулювала посвідку на проживання та депортувала кореспондента нідерландської газети

Веннінк працював у Москві із 2015 року
Фото: Tom Vennink / Facebook
Нідерландського кореспондента Тома Веннінка вислали з Росії за рішенням влади. Про вислання свого співробітника 3 листопада повідомила газета Volkskrant.

У публікації йдеться про те, що російську посвідку на проживання Веннінка відкликали через адміністративні правопорушення. Йому заборонено в'їжджати на територію Росії до січня 2025 року.

Видання має свого кореспондента в Росії з 1988 року. Веннінк працював у Москві із 2015 року і намагався продовжити акредитацію з початку осені. Раніше це ніколи не було проблемою, але цьогоріч у нього виникли складнощі. 1 листопада журналісту повідомили, що МВС РФ анулювало його посвідку на проживання і що він має покинути Росію протягом трьох днів.

Відомство вказало нідерландському журналісту на два адміністративні порушення: 2019 року він несвоєчасно повідомив адресу свого проживання в Москві, а 2020 року – відвідав Чукотку, "не попросивши дозволу в губернатора цієї провінції". За обидва порушення журналіст уже сплатив штрафи.

Головний редактор de Volkskrant Пітер Клок зазначає, що в минулі роки такі адміністративні правопорушення ніколи не були перешкодою для продовження посвідки на проживання, і тепер російська влада відмовилася пояснювати, чому старі порушення стали раптом підставою для депортації.

У міністерстві закордонних справ Нідерландів висловили жаль щодо рішення Росії. "Для Нідерландів неприйнятно, якщо журналіст змушений покинути країну проти своєї волі", – наголошують у заяві глави відомства, яку цитує газета.

Посол Нідерландів також попросив роз'яснень щодо цього в Москві, а представники міністерства обговорювали це питання з послом Росії у Гаазі. Але спроби виявилися безуспішними, росіяни повідомили голландському уряду, що кореспондентську візу продовжити не можна.

Контекст:

Видання зазначає, що вислання кореспондента відбулося на тлі погіршення відносин між Амстердамом та Москвою, яке почалося після катастрофи рейсу MH17, збитого ракетою в небі над Донбасом. "Росія зробила багато спроб перешкодити та вплинути на розслідування авіакатастрофи", – ідеться в публікації.

Також газета згадує нещодавнє рішення апеляційного суду в Амстердамі про повернення експонатів виставки скіфського золота Україні. Як іще один чинник напруженості видання наводить судовий розгляд у справі ЮКОСу. 5 листопада Верховний суд Нідерландів ухвалить рішення щодо давнього конфлікту стосовно нафтової компанії, у якому протистоять одне одному російський уряд та колишні акціонери.

Веннінк – не перший іноземний кореспондент, висланий цьогоріч із Росії. Наприкінці серпня із РФ була змушена виїхати журналістка ВВС Сара Рейнсфорд. У МЗС РФ відмову пояснили реакцією у відповідь на дії Великобританії, яка "дискримінує" російські ЗМІ і не видає віз журналістам із Росії.