Росія може готувати провокацію з жертвами серед цивільних, щоб звинуватити Україну – ЦПД

У ЦПД попередили про ймовірну провокацію РФ у Курській області
Фото: EPA

Країна-агресор Росія може готувати провокацію з жертвами серед цивільних у Курській області, схожу на атаку на Crocus City Hall у Москві. Про це 13 серпня повідомив Центр протидії дезінформації (ЦПД).

У центрі зазначили, що пропаганда РФ почала активно продукувати фейки щодо нібито планів сил оборони України використати заборонене озброєння. За словами керівника ЦПД, офіцера сил оборони України Андрія Коваленка, такі дії можуть свідчити про підготовку російськими спецслужбами провокацій для звинувачення України. 

Зокрема, росіяни можуть готувати провокацію з хімічною зброєю, оскільки повідомлення про начебто використання Україною таких озброєнь вони зараз поширюють, сказав Коваленко. 
 
Він підкреслив, що Україна не використовує забороненого озброєння, діє цивілізовано, захищає цивільних росіян у Курській області від російських обстрілів. "Утім, Росії потрібні жертви з-поміж їхніх цивільних, щоб звинуватити Україну. Тому вони готові вбити власних людей, як це вже робила ФСБ руками ІДІЛ у Crocus City Hall", – додав керівник ЦПД.
 
За його словами, через брак реальних доказів, оскільки жодного насильства немає, зараз росіяни акцентують на історії буцімто розстріляної вагітної жінки. Такі історії вони розповсюджували й у 2014 році, коли захоплювали Донецьку й Луганську області, сказав Коваленко.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої.

8 серпня секретар комітету Верховної Ради з питань нацбезпеки, оборони й розвідки, нардеп від "Голосу" Роман Костенко заявив, що операцію сил оборони України в Курській області РФ добре спланували і вона стала неочікуваною для окупантів.

ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

Із 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – ввели режим контртерористичної операції. 12 серпня влада Бєлгородської області оголосила евакуацію одного з районів, який межує з Україною.

Нелегітимний президент РФ Володимир Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області становить 12 км, ширина по фронту – 40 км".

12 серпня Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ.