Росія перестала бути учасницею Конвенції з прав людини

Після виходу з Ради Європи Росія більше не є учасницею Конвенції із захисту прав людини
Фото: coe.int
З 16 вересня Російська Федерація офіційно припинила бути високою договірною стороною Європейської конвенції із захисту прав людини і основоположних свобод. Про це повідомляють на порталі Ради Європи.

"Агресія Росії проти України й далі завдає болю й страждань мільйонам людей в Україні та в усій Європі. Ми знову закликаємо російське керівництво негайно припинити війну в Україні й покласти край репресіям проти власного народу", – заявила генеральна секретарка Ради Європи Марія Пейчинович Бурич.

У повідомленні наголошують, що у зв'язку із цим Росія ще більше ізолює себе від демократичного світу та позбавить понад 140 млн російських громадян захисту, який пропонує конвенція.

Контекст:

Росія припинила бути високою договірною стороною відповідно до резолюції про припинення її членства в Раді Європи, ухваленої Комітетом міністрів 16 березня 2022 року та відповідно до резолюції про наслідки припинення членства РФ у Раді Європи, ухваленої 22 березня.

Відповідно до положень конвенції, Російська Федерація має юридичне зобов'язання виконувати всі постанови та рішення Європейського суду з прав людини щодо її дій або бездіяльності, які були до 16 вересня 2022 року.

Росія – єдина країна, яка входила до Ради Європи, де законодавчо з 2015 року було встановлено право влади не виконувати рішень ЄСПЛ.

Прессекретар президента РФ Дмитро Пєсков 1 липня 2022 року заявив, що РФ більше не виконує вимог Європейського суду з прав людини.