Росія погрожує накласти вето на резолюцію Радбезу ООН щодо хімічної атаки в Сирії

Росія готова накласти вето на резолюцію Радбезу щодо Сирії
Фото: ЕРА

Представник РФ попередив, що Росія накладе вето на резолюцію Ради Безпеки ООН щодо хімічної атаки в Сирії, якщо перед голосуванням не будуть проведені необхідні консультації.

Росія накладе вето на резолюцію Ради Безпеки ООН щодо хімічної атаки в Сирії, якщо вона буде виставлена на голосування без проведення консультацій. Про це заявив заступник міністра закордонних справ РФ Геннадій Гатілов, передає "РИА Новости".

Він зазначив, що країни Заходу прагнуть прискорити процес ухвалення резолюції, проте в Радбезі таких рішень швидко не ухвалюють.

Заступник міністра підкреслив, що якщо питання буде поставлене на голосування без консультацій, на нього буде накладене "категоричне вето" Росії.

Гатілов додав, що США, Франція та Велика Британія можуть бути зацікавлені, щоб спеціально підставити РФ під вето, проте це буде їхнім політичним рішенням. Однак потрібно шукати вихід із ситуації, який задовольнив би всі сторони й "об'єктивно оцінював обстановку".

4 квітня Сирійська обсерваторія з прав людини повідомила, що у деяких жертв бомбардування міста Хан-Шейхун у провінції Ідліб наявні симптоми, що свідчать про застосування хімічної зброї. Кількість жертв газової атаки на місто Хан-Шейхун у сирійській провінції Ідліб за останніми даними становить 72 особи. Серед загиблих – 20 дітей і 17 жінок. Представник розвідки США розповів Reuters, що організатором хімічної атаки, швидше за все, є президент Сирії Башар Асад.

5 квітня представник МЗС РФ Захарова заявила, що опубліковані в західних ЗМІ відео про наслідки застосування хімзброї в сирійській провінції Ідліб є постановними. У міноборони РФ стверджують, що сирійська авіація завдала удару по території складу, де був розташований цех "із виробництва фугасів, начинених отруйними речовинами".

З ініціативи Великої Британії, США та Франції відбулося екстрене засідання Ради Безпеки ООН через трагедію в Сирії. Україна закликала Радбез ООН перейти до рішучих дій, які покладуть край застосуванню хімічної зброї. Постпред США Ніккі Гейлі попередила, що якщо Рада безпеки ООН не вдасться до колективних дій, США будуть "змушені діяти" самостійно.

Правозахисники з Human Rights Watch повідомляли, що задокументували вісім випадків скидання сирійською авіацією отруйних речовин на житлові квартали міста Алеппо наприкінці 2016 року.