Росія спробує влаштувати переворот у Молдові – Данілов

Данілов попередив про спробу РФ дестабілізувати ситуацію у Молдові
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook
Росія планує найближчим часом влаштувати в Молдові держпереворот, використовуючи чеченських бойовиків, заявив секретар Ради національної безпеки і оборони Олексій Данілов в ефірі єдиного телемарафону 11 лютого. Відео опублікував канал ТСН у YouTube.

"У Молдові зараз відбувається зміна керівництва країни, там зараз максимально посилюється силовий блок", сказав він.

За словами Данілова, українська розвідка попередила Молдову, що Росія найближчим часом хоче здійснити там державний переворот.

"Вони все це усвідомлюють. Росія хоче, щоб там ще раз "запалало", щоб там була точка напруги, на яку ми мали б звертати максимальну увагу", – сказав Данілов.

За словами Данілова, Росія відравила до Туреччини чеченських бойовиків, які можуть спробувати проникнути до Молдови.

"Я можу сказати, що деякі із тих покидьків, які були 24-го, 25-го, 26-го лютого у складі так званого чеченського угруповання, тут, на нашій території, на сьогоднішній день працюють "рятувальниками" в Туреччині. Дуже уважно ми відстежуємо цю ситуацію, щоб не сталося так, щоб ці рятувальники опинилися в Кишиневі. Ми знаємо їхні прізвища, імена та по батькові. В них було особисте завдання з 24 лютого", — зазначив Данілов.

Контекст:

10 лютого прем'єр-міністерка Молдови Наталія Гаврилиця заявила, що подає у відставку. Санду прийняла відставку глави кабміну і подякувала їй за "величезну пожертву та зусилля, щоб очолити країну за часів такої кількості криз".

Аналізуючи причини відставки, "Радио Свобода" пов'язує її з можливою боротьбою між різними фракціями керівної партії "Дія та солідарність", у якої в парламенті більшість. Крім того, відставка відбулася на тлі повідомлень про план дестабілізації ситуації в Молдові, який, як стверджують, намагатиметься втілити у життя Росія. Про цей план згадав напередодні президент України Володимир Зеленський, молдовські спецслужби підтвердили, що вивчають інформацію українських колег.