Росія відкрила фондовий ринок після місячної перерви. У США назвали це фарсом

РФ збирається вливати державні ресурси у штучну підтримку акцій компаній, що торгуються
Фото: depositphotos.com
На Московській біржі 24 березня відновили торги російськими акціями після місячної перерви. Про це повідомила "Русская служба BBC".

Від початку торгів індекс Мосбіржі зріс майже на 9,5%.

Журналісти зазначають, що торгова сесія триває із обмеженнями. Торги почалися з акцій 33 компаній, що входять до індексу Московської біржі, переважно це найбільші російські компанії – ВТБ, "Лукойл", "Магніт" та інші.

"Короткі позиції заборонені, їх часто використовують спекулянти, щоб заробити на зниженні вартості акцій", – підкреслила "Русская служба ВВС".

Заступник радника президента США з питань національної безпеки Даліп Сінгх у коментарі CNN назвав відкриття біржі фарсом.

"Те, що ми бачимо, – це лицемірство. Після майже місячного закриття ринків Росія оголосила, що дозволить торгувати лише 15% акцій, що котируються на біржі, іноземцям заборонено продавати свої акції, а короткі продажі взагалі заборонені. Водночас Росія дала зрозуміти, що збирається вливати державні ресурси в штучну підтримку акцій компаній, що торгуються", – сказав Сінгх.

Він додав, що не йдеться про справжній ринок, а ситуація "тільки підкреслює ізоляцію Росії від світової фінансової системи".

Центральний банк РФ із 28 лютого не дозволяв відкривати фондовий ринок через загрозу обвалу, зазначає LIGA.net.

Контекст:

Уранці 24 лютого президент РФ Володимир Путін оголосив про вторгнення російських військ до України. Він заявив, що мета РФ "демілітаризація і денацифікація України".

Після початку військового вторгнення Росії в Україну західні країни ввели проти Росії санкції, зокрема персональні проти президента РФ Володимира Путіна.

Після введення санкцій у Росії оновилися історичні максимуми падіння курсу рубля щодо євро та долара. Санкційні заходи призвели до обвалу економіки країни-агресора, рейтингове агентство Fitch вважає, що суверенний дефолт РФ неминучий. Санкції мають намір розширювати й надалі.