Росія використовує українського нардепа Деркача для втручання в американські вибори – контррозвідка США

Росія використовує Деркача, вважає американська контррозвідка
Фото: Petro Zhuravel / wikipedia.org

Зусилля українського позафракційного нардепа Андрія Деркача спрямовані проти колишнього віцепрезидента США, імовірного кандидата в президенти США від демократів Джо Байдена, заявили в контррозвідці Сполучених Штатів.

Росія використовує українського народного депутата Андрія Деркача для втручання у вибори президента Сполучених Штатів. Про це йдеться в заяві Управління національної контррозвідки США.

Контррозвідка, зокрема, деталізувала своє попереднє повідомлення про спроби втручання в президентські вибори з боку Китаю, Ірану та Росії.

"За нашими оцінками, Росія використовує низку заходів, щоб насамперед очорнити колишнього віцепрезидента США Джо Байдена і тих, кого вона вважає антиросійським істеблішментом. Це узгоджується з публічною критикою Москви на адресу Байдена, коли він був віцепрезидентом, за його роль у політиці адміністрації [експрезидента США Барака] Обами щодо України і підтримку антипутінської опозиції всередині Росії", – вважають у контррозвідці.

Одним з інструментів, які використовує Росія, став проросійський депутат українського парламенту Андрій Деркач, заявили у відомстві.

"Він поширює твердження про корупцію, зокрема через публічність витоків телефонних дзвінків, щоб підірвати кандидатуру колишнього віцепрезидента Байдена і Демократичної партії. Деякі пов'язані з Кремлем дійові особи також прагнуть просувати кандидатуру президента Трампа в соціальних мережах і на російському телебаченні", – підкреслили у відомстві.

Деркач у травні, червні та липні опублікував три партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, було опубліковано нібито записи розмов із президентом РФ Володимиром Путіним і Байденом.

На записах люди з голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, зокрема, обговорювали відставку тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна та отримання Києвом кредитних гарантій від США на суму $1 млрд. Деркач вважає, що Байден міг чинити тиск на керівництво України.

Чинний президент України Володимир Зеленський сказав, що ці плівки мають стати предметом розслідування. За інформацією "Європейської правди", Держдепартамент США висловив українській владі стурбованість через ці заяви, він розцінив слова Зеленського як втручання в американські вибори. Пізніше глава держави уточнив, що його цікавить тільки те, як можна було прослуховувати президента.

Порошенко не відкидає, що до оприлюднення фрагментів його бесід із Байденом причетний Офіс президента, а головна мета замовників скандалу – руйнування відносин між Україною та США. Водночас експрезидент стверджує, що аудіофайли, які опублікував Деркач, – сфабриковані, але "сировину" він міг отримати на Банковій.

Представник Байдена Ендрю Бейтс сказав, що записи сильно зредагували, але навіть в такому вигляді вони – "не більше ніж дірка від бублика".

Вибори президента США відбудуться 3 листопада. Головними суперниками є Джо Байден і нинішній глава Білого дому Дональд Трамп.