Росія заявила про вихід із Ради Європи

25 лютого Комітет міністрів Ради Європи призупинив членство Росії в організації
Фото: depositphotos.com
Міністерство закордонних справ РФ заявило 10 березня, що не братиме більше участі в Раді Європи. Відповідну заяву опубліковано на сайті відомства.

У МЗС РФ стверджують, нібито держави ЄС і НАТО, "зловживаючи своєю абсолютною більшістю в Комітеті міністрів Ради Європи, продовжують лінію на руйнування Ради Європи та загального гуманітарно-правового простору в Європі".

Як зазначають у міністерстві, "Росія не має наміру миритися із цими підривними діями, які здійснює колективний Захід".

"Росія не братиме участі у перетворенні натовцями і ЄС, який слухняно рухається за ними, найстарішої європейської організації на черговий майданчик для заклинань про західну перевагу та самолюбування. Нехай насолоджуються спілкуванням одне з одним, без Росії", – ідеться у повідомленні.

Контекст:

Рада Європи – міжнародна організація, що сприяє співпраці між її членами, державами та країнами Європи, у галузі стандартів права, прав людини, демократичного розвитку, законності та культурної взаємодії.

У складі Ради Європи, окрім Росії, 46 держав, серед яких і Україна. Росія вступила до Ради Європи 28 лютого 1996 року, а 30 березня 1998 року нею було ратифіковано Європейську конвенцію про захист прав людини та основних свобод.

Вихід РФ з організації означає, що росіяни, зокрема, більше не зможуть подавати позови до Європейського суду з прав людини.

Росія вирішила вийти з Ради Європи після того, як Захід колективно засудив її за повномасштабне військове вторгнення в Україну, яке розпочалося 24 лютого. За день, 25 лютого, Комітет міністрів Ради Європи з ініціативи України та Польщі зупинив членство Росії в організації.