Росія знайшла уламки збитого американського дрона – ЗМІ

Інцидент із безпілотником MQ-9 Reaper ВПС США та російськими Су-27 стався 14 березня
Фото: EPA
Росія знайшла у Чорному морі уламки збитого американського дрона MQ-9 Reaper. Про це 16 березня повідомив CNN із посиланням на офіційного представника США.

Чиновник розповів, що росіяни могли знайти скловолокно чи дрібні деталі БПЛА.

Зі свого боку, пропагандистське видання ForPost із посиланням на джерело в міноборони РФ повідомило, що літальний апарат виявили на глибині приблизно 850–900 метрів. Як зазначив ЗМІ, на дно моря опустився підводний робот, який знайшов MQ-9 Reaper.

Співрозмовник ForPost заявив, що міноборони Росії цікавить внутрішня електронна "начинка" безпілотника, а також двигун.

Координатор зі стратегічних комунікацій Ради нацбезпеки при Білому домі Джон Кірбі заявив 14 березня, що американські військові подбали про те, щоб MQ-9 Reaper, який упав у Чорне море, не дістався іншим країнам. Представник Білого дому зазначив, що російські літаки нерідко перехоплюють американську авіацію над Чорним морем і такі випадки були останніми тижнями. Однак випадок із MQ-9 14 березня унікальний тим, що дії РФ були особливо "небезпечними, непрофесійними та безрозсудними", сказав він.

Контекст:

Інцидент із безпілотником MQ-9 Reaper ВПС США та російськими Су-27 стався 14 березня над міжнародними водами у Чорному морі.

У міноборони РФ заявили, що російські винищувачі нібито не вступали в контакт із БПЛА США над Чорним морем, а він сам "унаслідок різкого маневрування перейшов у некерований політ із втратою висоти" та "зіштовхнувся з водною поверхнею". Водночас літаки РФ "успішно повернулися на аеродром базування".

За даними Пентагону, російський льотчик навмисно пролетів перед безпілотником, кілька разів зливав пальне і зачепив його пропелер.

Безпілотник ВПС США виконував розвідувальний політ і не ніс озброєнь, повідомив Кірбі. За даними The New York Times, Reaper проводив розвідку приблизно за 75 миль (орієнтовно 120 км) на південний захід від тимчасово окупованого Криму, коли його перехопили два російські літаки.