"Росіяни їдуть у Лувр, тоді як в Україні вбивають дітей". Естонія готує пропозиції до ЄС щодо припинення видавання віз громадянам РФ

Рейнсалу заявив, що питання видавання віз росіянам вже обговорювали в Євросоюзі в березні
Фото: EPA

Естонія готує пропозиції до Євросоюзу щодо припинення видавання шенгенських віз громадянам РФ. Про це 25 липня в ефірі суспільного телебачення заявив міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу, повідомляє портал ERR.

Він зазначив, що країна хоче запропонувати ЄС не видавати візи росіянам на звичайних умовах, як це вже зараз робить Естонія.

"Є гуманітарні випадки, наприклад, соратники [опозиціонера] Олексія Навального, вони [візи для них] розглядалися б окремо. Але справді курйозно, що російські громадяни зараз масово їдуть через західний кордон Росії територією Фінляндії, Латвії, Литви, щоб відвідати Лувр улітку, тоді як в Україні вбивають дітей. Це, безумовно, морально неправильно", – сказав він.

Дипломат заявив, що МЗС Естонії хоче підготувати пропозиції для ЄС найближчими тижнями.

"Я вже озвучив цю проблему міністрам закордонних справ Фінляндії та Латвії, і ми, звісно, консультуватимемося з урядами [країн] нашого регіону, щоб знайти ширшу підтримку цієї ініціативи. Нам потрібно, щоб усі країни були "за". Ми збираємося піти з цим питанням по новому колу, я сподіваюся на цю підтримку. Зараз ситуація відрізняється від тієї, що була навесні", – заявив Рейнсалу.

Глава МЗС заявив, що питання видавання віз росіянам вже обговорювали в Євросоюзі в березні цього року, але тоді діяли обмеження, пов'язані з пандемією коронавірусу, і поїздки не були такими масовими, як зараз.

Рейнсалу також вважає, що Естонія має оцінити, чи варто відкликати вже видані візи на певних підставах.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого.

Наразі візові обмеження діють для громадян РФ, яких занесено до списків санкцій Євросоюзу.

Опитування "Левада-центру", проведене в Росії наприкінці березня, продемонструвало, що військову агресію проти України підтримувало 81% росіян.