Росіяни скаржаться, що їхні саморобні гірлянди почали показувати напис "Слава Україні". ЗМІ пишуть, що поліція вже вилучає гірлянди

Напис змінився рівно опівночі, стверджують у РФ
Скріншот: Baza / Telegram

У країні-агресорі Росії на форумах скаржаться на те, що зібрані за відеоінструкцією гірлянди в якийсь момент припиняють показувати напис "З Новим роком" і демонструють "Слава Україні". Про такі випадки 2 січня повідомив Telegram-канал Baza.

Один із таких випадків стався в Новгороді із 43-річним місцевим жителем, який зібрав своїми руками "розумну" гірлянду за інструкцією YouTube-блогера із 2 млн підписників. Мікроконтролер і світлодіодну стрічку він замовив на AliExpress, а прошивку завантажив у інтернеті. Після того як гірлянда почала працювати, опівночі, як зазначено в пості, вона почала показувати напис: "Слава Україні".

Baza показала відео з написом "Слава Україні", який світився на балконі новгородця.

Telegram-канал почитав скарги коментаторів YouTube-блогера і з'ясував, що таке відбувалося й у інших містах країни-агресора. Росіяни розповідають, що "Слава Україні" почало показувати й у них теж опівночі. Вони припускають, що уся річ у прошивці.

"Один із користувачів форуму написав, що автор прошивки – родом із Харкова, і це його "помста за прильоти", додавши "тепер обтікайте", – ідеться в пості.

1 січня у МВС РФ ТАСС заявили, що жителі Новгорода поскаржилися на розташовану на балконі світлову гірлянду "з текстом, який прославляє Збройні сили України", і правоохоронці вже вилучили її, а щодо господарів квартири склали протокол за дискредитацію збройних сил РФ. Тепер справу розглядатимуть у суді, заявили силовики.

Контекст:

Країна-агресор РФ розв'язала війну проти України у 2014 році, коли окупувала Крим і частини Донецької та Луганської областей. 24 лютого 2022 року Росія розпочала повномасштабне вторгнення в Україну з північного, східного й південного напрямків. У квітні сили оборони вигнали окупантів з північних областей України, восени деокупували частини Херсонської, Миколаївської та Харківської областей, у 2023 році бойові дії на різних напрямках сходу й півдня тривали.

У Росії переслідують будь-яку згадку України, яка суперечить офіційній у РФ ідеології україноненависництва.