Російські хакери влітку атакували ядерні лабораторії США – Reuters

Журналісти не змогли визначити, чи була спроба атаки успішною

Фото: depositphotos.com
Минулого літа російська хакерська група, відома як Cold River, напала на три ядерні дослідні лабораторії у США. Про це 6 січня повідомило агентство Reuters.

Журналісти з'ясували, що в період із серпня до вересня 2022 року Cold River націлилася на Брукхейвенську, Аргонську і Ліверморську національні лабораторії. Вони створили фальшиві сторінки входу для кожної установи і відправників електронних листів ученим-ядерникам, щоб змусити їх розкрити свої паролі.

Водночас агентство Reuters не змогло визначити, чому лабораторії було атаковано і чи була спроба успішною.

Зв'язок цих спроб атаки з угрупованням Cold River підтвердило п'ять експертів з індустрії кібербезпеки – хакери залишили цифрові сліди, які раніше пов'язували із Cold River.

За словами дослідників кібербезпеки й західних урядовців, Cold River активізувала свою хакерську кампанію проти союзників Києва після вторгнення РФ в Україну. Атака проти американських лабораторій відбулася, коли експерти ООН увійшли на територію України, яку контролює Росія, щоб оглянути Запорізьку АЕС.

Контекст:

Від початку повномасштабного вторгнення РФ Служба безпеки України нейтралізує кібератаки на ресурси органів державної влади й військового управління України.

На початку травня 2022 року в Держспецзв'язку припустили, що російські кібернаступальні операції в Україні, імовірно, сягнули свого максимуму, але й після цього кібератаки на українські сайти відбувалися. Зокрема, 16 серпня атаки зазнав офіційний сайт "Енергоатому".

У жовтні, коли Росія активізувала ракетні обстріли й атаки дронів-камікадзе на енергетичну інфраструктуру України, українські енергетичні об'єкти опинилися також під постійними кібератаками, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Зі свого боку українська ІТ-армія регулярно здійснює атаки на ресурси країни-агресора РФ. 1 серпня Мінцифри повідомляло, що українська ІТ-армія від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну атакувала понад 6 тис. російських онлайн-ресурсів.