Російські пропагандисти є кримінально відповідальними за їхню діяльність, їх можуть засудити – Мамедов

Мамедов: Головне встановити причинно-наслідковий зв'язок між їхніми висловлюваннями та злочинами, які скоюють
Фото: ark.gp.gov.ua
Колишній заступник генерального прокурора України Гюндуз Мамедов сказав в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону, що російських пропагандистів можуть притягнути до відповідальності за розпалювання ненависті до українців.

"Украй значна роль у розв'язанні збройної агресії РФ проти України російських пропагандистів – [Володимира] Соловйова, [Ольги] Скабєєвої, Дмитра Кисельова, [Маргарити] Симоньян та іншої нечисті. Скажіть, пропагандистів, які довгі роки розпалювали ненависть до українців серед росіян, можуть притягнути до кримінальної відповідальності та засудити?" – запитав Гордон.

"Вважаю, що так, можуть. В історії були випадки, коли притягували до відповідальності за пропагандистську діяльність", – відповів Мамедов.

Він зазначив, що головного пропагандиста нацистської Німеччини Йозефа Геббельса не вдалося притягнути до відповідальності, оскільки він наклав на себе руки, але на Нюрнберзькому процесі обвинувачення висунули "власнику німецького видання" (імовірно, ідеться про головного редактора антисемітської газети "Штурмовик" Юліуса Штрейхера).

Мамедов також згадав руандійську радіостанцію "Вільне радіо та телебачення тисячі пагорбів", яка на початку 1990-х років розпалювала міжнаціональний розбрат і підбурювала до геноциду тутсі.

"Там не лише редакторів і журналістів притягнули до відповідальності, а й власників, сказав Мамедов. Думаю, що всі пропагандисти, яких ви назвали, і не лише вони, є повністю відповідальними за те, що відбувається. Тут головне встановити причинно-наслідковий зв'язок між їхніми висловлюваннями та злочинами, які скоюють. Але це робота слідчих органів".

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Контекст:

Після нападу РФ на Україну, який стався наприкінці лютого 2022 року, українські правоохоронні органи заочно повідомили про підозру в зазіханні на територіальну цілісність та недоторканність України низку російських пропагандистів, зокрема Соловйова, Симоньян, Скабєєву та Кисельова. Їх планують оголосити в міжнародний розшук.

У лютому проти Соловйова, Симоньян та Скабєєвої Євросоюз ввів санкції. Кисельов перебував під санкціями з 2014 року.