Російський адвокат Весельницька після відвідин штабу Трампа намагалася завербувати швейцарського слідчого

Весельницька, за даними ЗМІ, причетна до звільнення швейцарського слідчого
Фото: Nataliya Veselnitskaya / Facebook

За інформацією швейцарського видання Tages-Anzeiger, держслужбовець із цієї країни без дозволу влади зустрічався з російським юристом і лобістом Наталією Весельницькою, яка перед цим порушувала питання про скасування "списку Магнітського" в бесіді із сином та зятем тодішнього кандидата у президенти США Дональда Трампа.

Російський адвокат Наталія Весельницька у 2016 році намагалася завербувати швейцарського державного службовця. Про це 29 січня повідомило швейцарське видання Tages-Anzeiger, посилаючись на судові документи.

Слідчий, прізвища якого не називають, без дозволу керівництва відвідав Москву, де його запросили на зустріч із Весельницькою. Юрист порушувала питання заморожених банківських рахунків у Швейцарії, пов'язаних зі "списком Магнітського" і, ймовірно, пропонувала співрозмовнику стати подвійним агентом.

Держслужбовця відсторонено від посади за обвинуваченням у корупції і порушенні кодексу поведінки.

У липні 2017 року газета The New York Times написала, що син президента США Дональд Трамп – молодший 9 червня 2016 року зустрівся з Весельницькою, щоб дістати компромат на тодішню суперницю свого батька на виборах Гілларі Клінтон. На зустрічі також були присутні PR-фахівець і колишній журналіст Роб Голдстоун, зять і радник президента США Джаред Кушнер, екс-глава передвиборчого штабу Трампа Пол Манафорт.

Представник Білого дому Шон Спайсер заявив, що на зустрічі не обговорювали нічого, крім заборони на усиновлення дітей із Росії і "закону Магнітського".

Контакти членів штабу Трампа з російським юристом вивчає команда спецпрокурора США Роберта Мюллера.

Весельницька в інтерв'ю Bloomberg у листопаді 2017 року розповіла, що Дональд Трамп – молодший натякнув їй про можливий перегляд санкцій проти РФ, пов'язаних із загибеллю юриста Сергія Магнітського.

"Акт Магнітського" було ухвалено Вашингтоном у відповідь на загибель у 2009 році в російській в'язниці юриста, який розслідував виведення грошей із російського бюджету. Вважають, що виведені суми здебільшого зберігали у банках Швейцарії.