Російський хакер вимагає від Чехії 1,25 млн крон за екстрадицію у США. Раніше йому вже виплатили пів мільйона крон

Нікуліна у США засудили до семи років в'язниці
Скріншот: Smotra.tv / YouTube

Празький суд у четвер, 13 травня, розпочав розгляд позову росіянина Євгена Нікуліна до Чехії, за яким той вимагає 1,25 млн крон (1,65 млн грн). Про це пише Novinky.

Чеська поліція затримала Нікуліна в жовтні 2016 року в Празі на підставі американського ордера на арешт. Допустимість екстрадиції чоловіка у США підтвердили чеські суди.

Необхідною передумовою для екстрадиції була згода міністра юстиції Роберта Пелікана – він дозволив екстрадицію в березні 2018 року, хоча в той час чеські судові органи ще розглядали можливе право Нікуліна на притулок на етапі розгляду касаційної скарги.

У вересні минулого року суд Сан-Франциско визнав Нікуліна винним за дев'ятьма пунктами обвинувачення у кібератаці на соціальні сайти LinkedIn і Formspring і вебмагазин Dropbox у 2012 році та крадіжці даних із понад 117 млн акаунтів. Його засудили до семи років в'язниці.

Водночас російський хакер подав позов проти Чехії за нібито незаконне рішення міністра Пелікана про екстрадицію. У жовтні минулого року міністерство юстиції Чехії за рішенням суду вже виплатило Нікуліну 250 тис. крон (329 тис. грн), а також офіційно попросило вибачення у нього. Але позивач і його адвокат назвали суму непропорційно низькою і вимагали нову в розмірі 1,25 млн крон.

Чехія відмовляється платити більше. Представник управління з майнових справ у суді заявив, що заява Нікуліна про надання притулку не мала реальних шансів на успіх.

Суд продовжить слухання справи 19 серпня.