Російський історик Солонін: Чечня – не Росія

Солонін сумнівається, що в Чечні діють російські закони
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua
Російський історик і публіцист Марк Солонін, який живе за межами РФ, вважає, що Чечня – це насправді "не Росія". Про це він сказав "Українській правді" в інтерв'ю, яке опубліковано 22 червня.

"Чечня – не Росія. Це створений спільними зусиллями Кремля, чекістів, місцевих чеченських діячів такий ось страшний кримінальний анклав. Які закони Росії діють у Чечні? Туди російських ментів не пускають", – пояснив Солонін.

Контекст:

Чеченська Республіка є суб'єктом РФ, утвореним у січні 1993 року після поділу Чечено-Інгушської автономної радянської республіки. Главою Чечні є зараз Рамзан Кадиров.

Солонін народився 1958 року в Куйбишеві (нині Самара). Закінчив факультет літакобудування Куйбишевського авіаційного інституту ім. С.П. Корольова. Деякий час працював конструктором в авіаційному бюро, у 1990-х займався бізнесом. Історією захопився у 1980-х роках. Досліджує тему Другої світової війни. Випустив сім книг, які видані в багатьох країнах, зокрема в Росії, Україні, Естонії, Литві, Польщі, Чехії, Румунії, Болгарії та Німеччині. Є альтернативним поглядом на історичні процеси, який часто не збігається з офіційною російською позицією. У книгах спирається на розсекречені документи, зібрані в архівах. З 2016-го Солонін живе в Естонії.