Російський письменник Глуховський: "Чиполіно" – усе, що зараз розгортається у нас у країні. Відео

Глуховський говорив три хвилини
Скріншот: glukhovsky / Instagram
17 вересня в Росії на церемонії вручення премій журналу GQ російський письменник Дмитро Глуховський, який переміг у категорії "Автор року", заявив, що вручив би цей приз Джанні Родарі та Джорджу Орвеллу. Відео виступу письменник розмістив в Instagram.

"Я, звісно, задоволений, але нагорода дісталася мені незаслужено. Річ у тім, що останні сім років, із 2014-го пам'ятного всім вам року, місце у списку, в десятці бестселерів, і далі посідає Джордж Орвелл із книжкою "1984", – сказав він.

Письменник зазначив, що Родарі заслуговує на таку нагороду за книжки про Чиполіно і "Джельсоміно у країні брехунів".

"1984" трохи похмура, але я рекомендую вам, якщо хтось не читав у дитинстві, випадково пропустив, ці дві книжки. "Чиполіно" – це просто все, що зараз розгортається, починаючи із січня, у нас у країні, один в один, дуже смішно. Якраз дітям читав, усцятися. Отже, просто про нас, усе ось це – окупаційний режим фруктів проти народу-овочів. І нарешті "Джельсоміно у країні брехунів" – це така країна, куди потрапляє хлопчик із робітничо-селянської Італії. Потрапляє в країну, де в жодному разі не можна називати речі своїми іменами. Сир називають "ластиком", чорнило – це "молоко", у жодному разі не можна називати сир "сиром", а ластик "ластиком", тому що за це – відразу у в'язницю", – пояснив Глуховський.

Він наголосив, що книжки дитячі, і пов'язав їх із реальністю.

"Ми з вами, любі друзі, вступаємо – особливо у прийдешні ось ці "пенькові" вихідні – в епоху, коли досить уже громадянської мужності в тому, щоб робити, як мама нам у дитинстві казала правильно робити. Тобто не брехати і не боятися. І не улюлюкати, коли інших копають ногами. І не прикидатися. Це вже акт громадянської мужності, так", – вважає письменник.

Наостанок він сказав: "Свободу політв'язням".

Промова Глуховського тривала майже три хвилини.

Подивитися цю публікацію в Instagram

Публікація від Dmitry Glukhovsky / Глухівський * (@glukhovsky)

Контекст:

42-річний Глуховський – російський письменник, журналіст, сценарист і радіоведучий. Є автором, зокрема, таких романів, як "Метро 2033", "Метро 2034", "Пост", "Метро 2035", "Майбутнє", "Текст", "Сутінки".