Російський Rutube досі не працює. Хакери Anonymous заявили, що хостинг, "імовірно, зник назавжди"

Хакери Anonymous повідомили, що вони зламали Rutube
Фото: ЕРА (архів)

Російський відеохостинг Rutube зламала хакерська група Anonymous. Про це хакери повідомили 10 травня у Twitter.

"Anonymous зламав російську відеоплатформу Rutube. Майже 75% баз даних та інфраструктури основної версії, 90% резервних копій та кластера для відновлення баз сильно постраждали. Це означає, що Rutube, імовірно, зник назавжди", – ідеться у твіті.

Хостинг не працює з ранку 9 травня. Пресслужба Rutube заявляла сьогодні, що "функціонал платформи" відновлено після потужної кібератаки. Однак сайт сервісу досі недоступний – там опубліковано повідомлення щодо проведення технічних робіт.

Контекст:

Відеохостинг Rutube з'явився 2006 року. З грудня 2020 року його єдиним власником став "Газпром-медіа", яким керує колишній очільник Роскомнагляду Олександр Жаров. 2021 року хостинг провів редизайн і став візуально більш схожим на YouTube.

У березні 2022 року YouTube почав блокувати акаунти російських телеканалів, пов'язаних або фінансованих урядом РФ, по всьому світу. "Ми видаляємо контент про вторгнення Росії в Україну, який порушує цю політику. Відповідно до цього ми також почали блокувати доступ до каналів YouTube, пов'язаних зі ЗМІ, які фінансує держава, у всьому світі", – ішлося у заяві компанії.

Rutube замінював російським пропагандистам YouTube після блокування їхніх каналів на платформі.

25 лютого, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, група Anonymous закликала всіх хакерів світу об'єднатися у боротьбі проти окупантів і повідомила про злам сайта міноборони РФ. Пізніше перестали працювати сайти інших державних відомств Росії, уряду Чечні та міноборони Білорусі.