"Російський військовий корабель, пішов..." Представник Латвії на засіданні ПА ОБСЄ закликав вигнати делегацію Росії

Колс назвав ганьбою присутність делегації РФ на засіданні ПА ОБСЄ
Фото: EPA
Голова комісії Сейму Латвії із закордонних справ Ріхард Колс 23 лютого на засіданні Парламентської асамблеї ОБСЄ закликав вигнати російську делегацію і послав її слідом за "російським військовим кораблем". Свій виступ Колс опублікував у Twitter.

"Ми кажемо, що стоїмо на наших принципах і цінностях. Це не так. Є слон у цій кімнаті, який має назву делегація Російської Федерації. Якби я був свідком і хтось запитав у мене, хто воєнний злочинець, я б показав на задні ряди в цій кімнаті. Це просто ганьба, що ця делегація тут", – сказав Колс.

Він нагадав, що представники делегації – підсанкційні росіяни, які голосували за анексію Луганської, Донецької, Запорізької та Херсонської областей.

"І ми сидимо, ніби нічого не відбувається. І я скористаюся моментом і перекажу повідомлення російській делегації, яка сидить у цій залі. Я процитую українського прикордонника: "Російський військовий корабель, пішов нах...й", – сказав він.

Очільник російської делегації Петро Толстой у відповідь заявив, що його "делегація тут законно і не є слоном", і запропонував усім незгодним із РФ вийти із зали "разом зі своїми українськими прапорами".

Після цього велика кількість учасників засідання демонстративно вийшла із зали, відео опублікував редактор Radio Free Europe / Radio Liberty з питань Європи Рікард Йозвяк у своєму Twitter.

Контекст:

23 лютого у Відні розпочали зимову сесію Парламентської асамблеї ОБСЄ, яка триватиме до 24 лютого. Україна закликала не допускати росіян на сесію, проте на початку лютого Австрія все ж таки вирішила видати візи представникам російської та білоруської делегацій для приїзду у Відень.

Після цього членкиня української делегації Євгенія Кравчук заявила, що Україна бойкотуватиме засідання асамблеї. Українська делегація не братиме участі в офіційних заходах ПА ОБСЄ, проте братиме участь у переговорах із партнерами з питань реформування організації.

Кравчук у коментарі "Суспільному" розповіла, що після бойкоту Австрія скоротила кількість віз для російської делегації, яка планувала взяти участь у засіданні Парламентської асамблеї ОБСЄ, й заборонила в'їзд до країни російським журналістам. "Видали шість віз представникам Держдуми і ще три – представникам секретаріату, зазвичай це розвідники. Загалом це дев'ять віз. А претендували вони на 61 візу", – розповіла вона.