"Розгул бандитизму, зростання насильства". Радбез ООН схвалив відрядження на Гаїті міжнародної місії для підтримування безпеки

Протягом останніх кількох місяців у Гаїті було зафіксовано значне зростання кількості тяжких злочинів, повідомили в ООН
Фото: ЕРА

Рада Безпеки ООН більшістю голосів підтримала відрядження до Республіки Гаїті багатонаціональної місії, метою якої стане допомога місцевим правоохоронцям у контролі за порядком. Про це 2 жовтня проінформував сайт ООН.

"Багатонаціональну місію на Гаїті, згідно з резолюцією, запропонованою США й Еквадором, розгорнуть негайно строком на рік. Резолюцію підтримало 13 країн – членів Радбезу, Росія й Китай утрималися. Витрати на здійснення тимчасової операції покриватимуть коштом добровільних внесків і підтримки з боку окремих держав-членів та регіональних організацій і в суворій відповідності з міжнародним правом", – ідеться в повідомленні.

В ООН зазначили, що головним завданням місії стане "надання оперативної підтримки гаїтянській національній поліції в її боротьбі зі злочинними бандами, які викрадають людей, чинять щодо населення сексуальне й гендерне насильство, здійснюють торгівлю людьми, незаконне провезення мігрантів і контрабанду зброї, а також вчиняють убивства, позасудові розправи й вербують у свої лави дітей".

"Протягом останніх кількох місяців було зафіксовано значне зростання кількості тяжких злочинів, таких як убивства, викрадення і зґвалтування. Невибіркові масштабні напади на цілі райони та їхніх жителів призвели до переміщення майже 130 тис. осіб. [...] Розгул бандитизму спровокував антиурядові народні виступи, а також зростання кількості загонів самооборони і пов'язаного із цим насильства, включно з убивствами й лінчуваннями, що лише посилило соціальну роз'єднаність", – ідеться в релізі.

Контекст:

Населення Республіки Гаїті становить 10 млн осіб, це одна з найбідніших країн Америки.

Експерти прогнозували, що вбивство в ніч на 7 липня 2021 року президента Гаїті Жовенеля Моїза під час збройного нападу на його резиденцію в Порт-о-Пренсі може спровокувати сплеск насильства у країні, зазначало видання The New York Times.

Моїз перебував при владі у країні з лютого 2017 року. За час його президентства на Гаїті неодноразово відбувалися акції протесту. Моїза звинувачували в корупції та неефективному управлінні країною, а також у спробах узурпувати владу.