Розвідка США створює центр із боротьби з іноземним впливом. Організація займеться Росією, Іраном, Китаєм і КНДР

Центр створюють "на підтримку вимог Конгресу США"
Фото: depositphotos.com

Американська розвідка працює над запуском центру з боротьби з іноземним впливом. Нова організація буде протистояти впливу Росії, Ірану, Китаю і Північної Кореї, повідомив виданню Politico 26 квітня представник офісу директора Національної розвідки США.

За його словами, центр створюють "у світлі збільшення загроз і на підтримку вимог Конгресу". Центр має стати інтегратором інформації та розвідданих, він буде надавати оцінки та попередження про "зловмисну діяльність", написало видання.

До діяльності центру хочуть залучити аналітиків усіх американських спецслужб. Центр буде висвітлювати "згубний вплив" Росії, Ірану, Північної Кореї та Китаю на внутрішні справи США. Директорка офісу Національної розвідки Авріл Гейнс наполягала на необхідності створення цього центру після вступу на посаду в січні, зауважило Politico.

Виступаючи в Палаті представників на початку квітня, Гейнс назвала зусилля щодо припинення операцій з іноземного втручання у справи США "неймовірно важливим питанням". Представник офісу директора Нацрозвідки сказав, що центр почне роботу "вже найближчим часом", проте точних термінів не назвав.

Голова комітету з розвідки Палати представників Адам Шифф повідомив, що центр "озброїть американських чиновників і народ інформацією, необхідною для визнання і реагування на кампанії з іноземної експансії та втручання, які підривають американську демократію".

Контекст:

У доповіді офісу директора Національної розвідки США від 15 березня йшлося про те, що США введуть санкції проти країн, які намагалися впливати на результати президентських виборів минулого року. Американська розвідка стверджувала, що на президентські вибори впливали Росія, Іран, Куба, Венесуела, а також представники ліванського руху "Хезболла".

У жовтні 2016 року влада США офіційно звинуватила Росію у зламі серверів американських партій, а також у втручанні в перебіг президентських виборів у країні. ЦРУ зробило висновок, що Росія втручалася у вибори, щоб допомогти республіканцеві Дональду Трампу здобути перемогу. Росія ці звинувачення відкидає.

США 15 квітня ввели новий пакет санкцій проти Росії. Вони торкнулися 32 осіб, причетних до втручання у вибори президента США 2020 року, і шести технологічних російських компаній, які надають кіберпідтримку російським спецслужбам, повідомили в Білому домі. Крім того, міністерство фінансів США видало директиву, яка забороняє американським фінансовим інститутам безпосередньо купувати боргові зобов'язання, випущені Центробанком, Фондом національного добробуту РФ або міністерством фінансів після 14 червня 2021 року.

Також США вирішили вислати з країни 10 співробітників російського посольства у Вашингтоні. За даними Білого дому, серед них є представники російських спецслужб. Росія у відповідь опублікувала список американців, яким заборонили в'їзд на територію країни. Серед них генпрокурор США Меррік Гарланд і директор ФБР Крістофер Рей.