Розвідка США звинуватила Іран у кібератаках на штаби Трампа й Гарріс 

У США впевнені, що Іран відповідальний за зламування комп'ютерів передвиборчих штабів кандидатів у президенти від Республіканської й Демократичної партій
Фото: EPA

Американська розвідка звинуватила Іран у кібератаках на кампанії кандидатки у президенти США від демократів, чинної віцепрезидентки Камали Гарріс і кандидата від Республіканської партії, експрезидента Дональда Трампа. Про це йдеться у спільній заяві Офісу директора національної розвідки, Агентства з кібербезпеки й Федерального бюро розслідувань США, яку опублікували 19 серпня на сайті ФБР.

"Іран вважає вибори цьогоріч особливо важливими з погляду впливу, який вони можуть мати на інтереси його нацбезпеки, що підвищує схильність Тегерана до того, щоб намагатися вплинути на результат. Ми спостерігаємо дедалі агресивнішу діяльність Ірану в цьому виборчому циклі, включно з операціями впливу, спрямованими на американське суспільство, і кібератаками, націленими на президентські кампанії. Зокрема – нещодавні дії з компрометації кампанії колишнього президента Трампа, яку розвідувальна спільнота приписує Ірану", – ідеться в заяві.

Розвідка США зазначає, що іранці шукали осіб із прямим доступом до кампаній обох політичних партій США, намагаючись викрасти або розкрити інформацію, яка може вплинути на виборчий процес.

Таку тактику Іран і США використовували не лише у Сполучених Штатах, але й в інших країнах світу, зазначають у заяві.

Хоча слідчі з кампанії Трампа і приватного сектору з питань кібербезпеки раніше заявляли, що за хакерськими атаками стоїть Іран, уряд США вперше поклав на країну провину за атаку, повідомляє Associated Press.

Контекст:

11 серпня передвиборчий штаб Дональда Трампа звинуватив Іран у зламуванні електронної пошти за допомогою фішингу.

14 серпня підрозділ Google, який займається вивченням кіберзагроз, заявив, що до атаки може бути причетна іранська урядова хакерська команда APT42, відома як Charming Kitten і Mint Sandstorm. Вона намагалася зламати особисті облікові записи електронної пошти, пов’язані з Байденом, Трампом і віцепрезиденткою Гарріс.

Іран відкинув звинувачення й назвав їх "позбавленими будь-якої підстави".