Румунія почала будувати укриття біля українського кордону після падіння російських дронів на її території. Фото

Будівництво укриття розпочали в селі Плауру, яке розташоване навпроти українського Ізмаїла
Фото: depositphotos.com

Румунія почала будівництво укриття в селі Плауру, яке розташоване навпроти міста Ізмаїл в Одеській області. Рішення ухвалили після падіння російського дрона у країні. Про це 12 вересня повідомило міністерство оборони Румунії.

"Міноборони розпочало у вівторок, 12 вересня, роботи зі створення зон захисту населення на рівні місцевості Плауру в повіті Тулча", – ідеться в повідомленні.

У міністерстві зазначили, що створення укриття відбувається відповідно до рішення Національного комітету з надзвичайних ситуацій від 7 вересня 2023 року "Щодо вжиття заходів захисту на території країни безпосередньо поряд із зоною конфлікту в Україні".

Журналісти публікують у соцмережі X перші фото укриттів, які будують у Румунії.

Контекст:

У ніч на 4 вересня росіяни атакували Україну ударними БПЛА Shahed-136/131 із південного й південно-східного напрямків, повідомляли Повітряні сили ЗСУ. Загалом зафіксовано запуски 32 дронів, які атакували Одеську і Дніпропетровську області. Сили оборони України знищили 23 ударні БПЛА.

Уранці 4 вересня спікер Міністерства закордонних справ Олег Ніколенко з посиланням на дані Державної прикордонної служби України заявив, що під час атаки Росії в районі ізмаїльського порту Одеської області дрони Shahed упали і здетонували на території Румунії. У ДПСУ додали, що на території Румунії здетонувало два російські дрони.

Румунське міністерство оборони заявило, що відстежувало ситуацію й атаки безпілотників "не становили прямої воєнної загрози національній території або територіальним водам Румунії".

OSINT-аналітики GeoConfirmed установили місце падіння й детонації ударного дрона Shahed на території Румунії, який випустила країна-агресор РФ, і опублікували його 5 вересня в X (колишній Twitter). За їхніми даними, безпілотник вибухнув.

5 вересня президент Румунії Клаус Йоганніс спростував заяви України про падіння і детонацію російських дронів у Румунії. Він наголошував, що у країні "перевірили абсолютно все". Однак уже наступного дня у міноборони країни підтвердили, що російський безпілотник усе-таки впав на території Румунії.

Національний комітет із надзвичайних ситуацій Румунії 8 вересня уповноважив міноборони країни в разі повітряних атак на українські порти Рені й Ізмаїл розсилати повідомлення про повітряну тривогу.