РФ оголосила вибірковий дефолт за зовнішнім боргом через виплати в рублях – S&P

РФ спробувала заплатити за облігаціями у рублях, а не в доларах
Фото: EPA
Рейтингове агентство S&P вважає, що Росія оголосила вибірковий дефолт за зовнішнім боргом, тому що запропонувала власникам облігацій виплати у рублях, а не у доларах. Про це 11 квітня з посиланням на повідомлення агентства проінформував канал CNN.

У повідомленні S&P, опублікованому у п'ятницю, 8 квітня, ідеться, що Росія намагалася заплатити у рублях за дві номіновані у доларах облігації зі строком погашення 4 квітня.

Агентство заявило, що це рівносильно "вибірковому дефолту", оскільки інвестори навряд чи зможуть конвертувати рублі у "долари, еквівалентні сумам, які нарахували первинно".

Згідно з методологією S&P, вибірковий дефолт оголошують, коли зобов'язання не виконують за конкретними облігаціями, але не за всім своїм боргом.

РФ має 30 днів пільгового періоду з 4 квітня для виплати боргу і відсотків, але S&P не очікує, що РФ зможе конвертувати рублі у долари з урахуванням західних санкцій, які підривають її "готовність і технічні можливості дотримуватися умов" своїх зобов'язань.

Канал зазначив, що за оцінками JP Morgan, на кінець 2021 року борг Росії в іноземній валюті становив приблизно $40 млрд, водночас приблизно половина цього боргу належала іноземним інвесторам.

4 квітня міністерство фінансів РФ переказало кошти для виплати купонного доходу і погашення єврооблігацій у рублях. Банк-кореспондент відмовив у виконанні доручень щодо єврооблігацій зі строком погашення у 2022 році та 2042 році у сумі $649,2 млн.

Контекст:

Російська економіка обвалюється через західні санкції, введені проти країни за вторгнення в Україну. Про загрозу дефолту 2 березня заявили аналітики фінансової компанії JP Morgan.

6 березня кредитний рейтинг Росії знизило агентство Moody's (із В3 до Са). За версією цього агентства, РФ опинилася за крок від дефолту.

Експерт Morgan Stanley у сфері суверенного кредитування для країн, що розвиваються, Саймон Вейвер сказав у коментарі Bloomberg 7 березня, що дефолт у РФ може настати 15 квітняколи закінчиться 30-денний пільговий період із виплат російського уряду за доларовими облігаціями 2023-го і 2043 року.

У Morgan Stanley вважають дефолт "найімовірнішим сценарієм" для РФ. За словами Вейвера, у разі дефолту "навряд чи ситуація буде звичайною". Він заявив, що в такому разі "найвідповіднішим може бути порівняння з Венесуелою".

8 березня міжнародне рейтингове агентство Fitch знизило кредитний рейтинг Росії з В до С, тобто до переддефолтного стану.

Міжнародне рейтингове агентство Fitch 15 березня заявило, що визнає дефолтом купонні виплати Росії за євробондами в рублях.

Міністерство фінансів США заблокувало використання РФ заморожених валютних резервів для виплати боргів, і Росії знову загрожує дефолт, повідомило 5 квітня Reuters. Операції банку JPMorgan Chase & Co, який обробляв платежі РФ як банк-кореспондент, зупинили.

Мета санкцій, які США вводять проти Росії, полягає в тому, щоб виснажити ресурси РФ для ведення війни та поставити країну перед вибором: використання валютних резервів, отримання доходу у валюті або дефолт. Про це прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила 5 квітня.