Санкції США проти Дерипаски позначаться на компаніях по всьому світу – Reuters

Дерипаска, статки якого Forbes оцінює у $6,7 млрд, володіє конгломератом En+
Фото: ЕРА

Внесення російського бізнесмена Олега Дерипаски до списку американських санкцій може створити ускладнення для компаній, із якими він веде бізнес, зокрема для Volkswagen і Glencore.

Рішення Вашингтона внести російського бізнесмена Олега Дерипаску до санкційного списку позначиться на компаніях по всьому світу, оскільки його бізнес-імперія має глобальне охоплення і співпрацює з великими транснаціональними корпораціями, пише Reuters.

Агентство наголошує, що Дерипаска, статки якого Forbes оцінює у $6,7 млрд, володіє конгломератом En+, який є співвласником "Русала" і "Норильского никеля". Ці компанії – одні з найбільших виробників металів у світі.

Акціями "Русала" торгують на Гонконгській фондовій біржі. Він є одним із найбільших виробників алюмінію. За даними компанії, понад 10% прибутку вона отримує від експорту до США. "Русалу" належать активи в Італії, Ірландії, Швеції, Нігерії, Гаяні, Гвінеї, а також частка в австралійському QAL, найбільшому у світі глиноземному заводі.

У "Норильского никеля" є активи у Фінляндії, Австралії та Південній Африці.

Внесення Дерипаски до списку американських санкцій може створити ускладнення для компаній, із якими він веде бізнес. Сюди, зокрема, входять німецький автомобільний гігант Volkswagen і швейцарська трейдингова компанія Glencore.

У Volkswagen є спільний завод із російським Горьківським автомобільним заводом (ГАЗ). Це підприємство є "дочкою" промислової групи "Базовый элемент" Дерипаски, яка потрапила під санкції. За контрактом, який розрахований до 2025 року, завод збирає автомобілі для Volkswagen. Джерела Reuters повідомляли у грудні 2017 року, що Volkswagen планував придбати частку у ГАЗ.

Зв'язки з бізнес-імперією Дерипаски мають також австрійська будівельна компанія Strabag і сінгапурська Changi Airports International.

Після введення нових санкцій США акції компаній Дерипаски впали на 10–20%, подешевшавши на біржі майже на $3 млрд.

6 квітня США ввели санкції проти 24 російських бізнесменів і високопосадовців, а також низки компаній. Американське міністерство фінансів пояснило, що такі дії ухвалили для виконання закону "Протидія супротивникам Америки за допомогою санкцій" (CAATSA), який у серпні 2017 року схвалив президент Дональд Трамп.

Згідно із законом CAATSA, мінфін США у співпраці з Державним департаментом у січні 2018 року надав Конгресу "кремлівську доповідь" – список із 114 високопосадовців і 96 олігархів, наближених до "російського режиму". У ньому згадано помічників і радників президента РФ Володимира Путіна, всіх членів уряду РФ, зокрема прем'єра Дмитра Медведєва, мерів Москви і Санкт-Петербурга.

Путін тоді заявляв, що Росія не буде відповідати на "недружній акт".