Саудівська Аравія і Бахрейн відкривають своє небо для ізраїльських авіакомпаній

Ізраїль готується до перельотів через деякі країни Близького Сходу
Фото: ЕРА

Відкриття повітряного простору для ізраїльських перельотів Саудівською Аравією і Бахрейном зруйнує бар'єр, який існував 72 роки, заявив радник президента США Джаред Кушнер.

Саудівська Аравія і Бахрейн відкрили свій повітряний простір для всіх ізраїльських літаків, а не тільки для тих, які прямують в Об'єднані Арабські Емірати або вилітають із цієї країни. Про це сьогодні під час телефонного брифінгу повідомив радник президента США Джаред Кушнер, пише видання NEWSru.co.il.

Кушнер зазначив, що такі заходи заощадять людям багато часу і "зруйнують бар'єр, який існує вже 72 роки", пише The Jerusalem Post.

Він зазначив, що багато людей з арабських країн хоче поїхати до Ізраїлю, щоб відвідати туристичні місця і помолитися в мечеті Аль-Акса в Єрусалимі. За словами Кушнера, в ОАЕ вже відкриваються кошерні ресторани.

13 серпня стало відомо, що Ізраїль і ОАЕ домовилися про нормалізацію відносин. 29 серпня Халіфа бін Заїд підписав указ про скасування закону від 1972 року про економічний бойкот Ізраїлю.

Після скасування бойкоту компанії та бізнесмени з ОАЕ можуть укладати будь-які угоди з ізраїльськими компаніями, також дозволено "ввозити, обмінювати або володіти ізраїльськими товарами та продуктами всіх видів у ОАЕ і торгувати ними".

Британська телерадіокорпорація BBC зауважувала, що ОАЕ та Ізраїль зблизилися на тлі загальних побоювань щодо Ірану.

31 серпня в Абу-Дабі з Тель-Авіва вилетів перший в історії комерційний авіарейс. На борту літака перебували американські та ізраїльські чиновники. Літак Boeing-737 пролетів через повітряний простір Йорданії й уперше в історії увійшов у повітряний простір Саудівської Аравії, яка раніше дозволяла проліт над своєю територією тільки літакам іноземних авіакомпаній, що летять до Ізраїлю.

1 вересня в Абу-Дабі держави підписали домовленості щодо просування взаємних інвестицій і широкомасштабну співпрацю.

15 вересня у США за посередництва президента США Дональда Трампа сторони підпишуть угоду про повну нормалізацію відносин.