Сербія й Косово підтримали план ЄС щодо нормалізації відносин, почнуть із визнання паспортів – Боррель

Боррель хоче в березні ще раз зустрітися з лідерами Сербії й Косова
Фото: EPA
Сербія й Косово 27 лютого висловили готовність розпочати реалізацію Угоди про шлях до нормалізації відносин. Про це повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель, заяву опублікувала його пресслужба.

"Президент Сербії Александар Вучич і прем'єр-міністр Косова Альбін Курті сьогодні за сприяння ЄС погодилися, що подальші обговорення пропозиції ЄС – Угода про шлях до нормалізації відносин між Косовом і Сербією – не потрібні. Сторони висловили готовність розпочати реалізацію угоди. Необхідні подальші переговори визначення конкретних умов реалізації положень", – ідеться в повідомленні.

Боррель скличе ще одну зустріч між двома лідерами у березні з метою завершення обговорення додатка про здійснення, який визначатиме етап реалізації угоди.

"ЄС нагадав сторонам про їхнє зобов'язання виконувати всі попередні угоди про діалог, які залишаються чинними й мають обов'язкову силу. Тим часом спеціальний представник ЄС [Мирослав] Лайчак відвідає Косово та Сербію, щоб продовжити сьогоднішні обговорення й підготуватися до наступної зустрічі на високому рівні. Обидві сторони домовилися утримуватися від будь-яких непогоджених дій, які можуть призвести до відновлення напруженості на місцях і зірвати ці переговори. ЄС очікує, що сторони конструктивно братимуть участь у цьому процесі", – заявив дипломат.

На пресконференції Боррель повідомив, що проєкт угоди передали сторонам у вересні 2022 року.

"У ньому йдеться про те, що люди можуть вільно переміщатися між Косовом і Сербією, використовуючи власні паспорти – взаємно визнані – посвідчення особи й номерні знаки. Це означає, що люди можуть навчатися і працювати, не замислюючись про те, чи можуть бути проблемою їхні дипломи й де вони їх здобули. Угода може відкрити нові економічні можливості завдяки збільшенню фінансової допомоги, ділової співпраці та за допомогою нових інвестицій у Косово й Сербію. Вона забезпечує найкращі можливості працевлаштування для всіх у Косові та Сербії без непотрібної бюрократії. І це також означає розширення торгівлі, тому що сертифікати, необхідні для імпорту й експорту, більше не будуть проблемою", – заявив глава європейської дипломатії.

Він підкреслив, що вони висловили готовність розпочати реалізацію угоди, проте необхідні подальші переговори для визначення "конкретних модальностей реалізації положень угоди".

Контекст:

Республіка Косово є частково визнаною державою. Вона оголосила про свою незалежність від Сербії 2008 року. Сербія не визнає відділення Косова і вважає його своєю територією. Незалежність Косова визнало приблизно 100 країн, зокрема США. Україна цього статусу не визнає.

З 2011 року за посередництва ЄС Сербія й Косово ведуть переговори щодо нормалізації відносин. Очікують, що переговорний процес завершиться юридичною угодою. Косово наполягає на тому, щоб угода передбачала взаємне визнання, Сербія домагається "компромісного рішення".