Сербія вперше з 2014 року приєдналася до обмежувальних заходів ЄС через ситуацію в Україні

Країна приєдналася до санкцій Євросоюзу, введених 2014 року проти експрезидента України Віктора Януковича та його спільників
Фото: ua.depositphotos.com
У зв'язку із ситуацією в Україні Сербія вперше приєдналася до санкцій Євросоюзу, запроваджених 2014 року проти експрезидента України Віктора Януковича та його спільників. Про це повідомляють у декларації верховного представника Європейського союзу, опублікованій на сайті Ради ЄС 12 березня 2022 року.

У документі наголошують, що разом із Сербією до цього рішення приєдналися Чорногорія, Албанія, Північна Македонія та Боснія і Герцеговина. Також до обмежувальних заходів приєдналися Ісландія, Ліхтенштейн та Норвегія.

Згідно з декларацією, ці країни забезпечать відповідність їхньої національної політики рішенню ради, пише видання European Western Balkans.

Санкції для Януковича та його спільників вперше ввели у березні 2014 року за рішенням Ради ЄС, а потім щорічно продовжували.

Причиною запровадження санкцій стало "зловживання державними ресурсами та порушення прав людини" у 2013–2014 роках, що призвело до анексії Криму та створення так званих "ДНР" і "ЛНР".

Координатор робочої групи Національної конвенції ЄС Ігор Новакович наголосив, що "це перший раз, коли Сербія дотримується санкцій ЄС на користь України".

Контекст:

На підставі санкцій, ухвалених Радою ЄС 2014 року, до якої приєдналася Сербія, всі кошти та економічні ресурси, які стосуються осіб, зазначених у рішенні, заморожують. Окрім Януковича, серед цих людей, зокрема прем'єр-міністр тодішнього уряду Микола Азаров, а також інші високопосадовці.

Януковича обрали президентом України 2010 року. 22 лютого 2014 року, після трьох місяців протестів на Майдані, Верховна Рада визнала, що він самоусунувся з посади і не виконує своїх обов'язків, після чого було оголошено нові президентські вибори. Того самого місяця Янукович покинув Україну, зараз проживає в Росії.